Ραβέλ: Ο πρώτος σκύλος μουσειοπαιδαγωγός στην Ελλάδα

   

Ο Ραβέλ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στην εφαρμογή σύγχρονων διεθνών μουσειολογικών πρακτικών, πρωτοπορεί ακόμα μία φορά εντάσσοντας στα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά του προγράμματα τη μέθοδο ενσωμάτωσης των ζώων στην εκπαίδευση. Ο Ραβέλ είναι ο πρώτος σκύλος μουσειοπαιδαγωγός στην Ελλάδα.


 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης
 
Ο Ραβέλ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) Λένα Μπορμπουδάκη είναι ένα γλυκύτατο λαμπραντόρ που συμμετέχει στο Summer Camp του Μουσείου, υποστηρίζοντας ότι η ενσωμάτωση ενός ζώου σε μια ομάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εξέλιξη δυναμική!
«Η εκπαίδευση με τη βοήθεια των ζώων επικεντρώνεται στη μαθησιακή εξέλιξη, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες με ζώα που βοηθούν στην κατανόηση διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Η ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας και της μάθησης είναι πρωταρχικοί στόχοι των προγραμμάτων εκπαίδευσης με τη βοήθεια ζώων και οι δραστηριότητες με ζώα προσφέρουν πολυάριθμα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά οφέλη» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπορμπουδάκη η οποία διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, επιβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε πλαίσιο εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων με τη βοήθεια ζώων, αποκτούν γνώσεις και αναπτύσσουν δεξιότητες.
«Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση ενός μικρού μας εκπαιδευόμενου, ο οποίος αν και είχε φοβία με τα σκυλιά, όχι μόνο κατάφερε να συμμετάσχει με επιτυχία στις δραστηριότητες του προγράμματος με τον Ραβέλ, αλλά απέκτησε ιδιαίτερη σχέση μαζί του, ξεπερνώντας τη φοβία του αυτή. Στο τέλος του προγράμματος η χαρά του παιδιού και η συγκίνηση και ικανοποίηση των γονιών του μας επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία μας με τον… κύριο Ραβέλ, όπως τον αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά, ήταν μία εξαιρετική επιλογή».
Ο αξιαγάπητος Ραβέλ που έχει «κλέψει» την αγάπη των παιδιών και όχι μόνο, όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη λειτουργεί καθοριστικά στη διαδικασία των προγραμμάτων ενώ και στην περίπτωση ενός ακόμη μικρού εκπαιδευόμενου ο οποίος είχε αρχικά δυσκολία επικοινωνίας και ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ομάδας, με την παρουσία του, βοήθησε το παιδί να γίνει περισσότερο ενεργητικό στην ομάδα ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα επίπεδα άγχους που παρουσίαζε.
 
 
Διαβάστε περισσότερα
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση