Η περίοδος πριν τον ερχομό του παιδιού σας, εκτός από την δικαιολογημένη αγωνία, σας δημιουργεί και ένα αίσθημα ανυπομονησίας μιας και θα υποδεχθείτε για πρώτη φορά το πρώτο ή επόμενο μέλος της οικογένειας σας. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της αγοράς των απαραίτητων για το βρεφικό δωμάτιο, θα θέλετε να αγοράσετε με ενθουσιασμό όσο το δυνατόν τα καλύτερα και ομορφότερα για το παιδί σας. Όμως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, καλό είναι να συνδυάσετε την ποιότητα με την οικονομία χωρίς να παρασυρθείτε σε περιττές σπατάλες.

Αγοράζουμε τα απαραίτητα:

• Καλαθούνα, κούνια ή κρεβάτι

Ανάλογα με τον χώρο σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες θα επιλέξετε αν σας εξυπηρετεί να έχετε τους πρώτους τουλάχιστον 4 μήνες μία καλαθούνα ή ένα πορτ-μπεμπέ στο δικό σας κρεβάτι. Έπειτα είναι απαραίτητο το μωρό σας να κοιμάται σε κούνια μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Από εκεί κι έπειτα θα χρειασθεί το κρεβατάκι του. Μία οικονομική λύση είναι το κρεβάτι να το αγοράσετε εξ αρχής αρκεί να έχει φυσικά τα κατάλληλα προστατευτικά και να αυξομειώνεται το ύψος του στρώματος του ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, κάτι αντίστοιχο με τα πλαϊνά κάγκελα της κούνιας που ανεβοκατεβαίνουν.

Σε περίπτωση που έχετε την οικονομική δυνατότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή να καλύψετε εξ αρχής τις ανάγκες του παιδιού σας για καλό ύπνο από τη βρεφική μέχρι και την προεφηβική ηλικία, μπορείτε να προτιμήσετε τη λύση του πολυμορφικού επίπλου που χρησιμοποιείται αρχικά ως κούνια, έπειτα σαν κρεβατάκι και μελλοντικά σαν γραφείο. Υπάρχουν αντίστοιχα και κούνιες με ενσωματωμένη συρταριέρα και αλλαξιέρα. Ο συγκεκριμένος τύπος επίπλου συνήθως έχει σχετικά υψηλό κόστος, όμως αν αναλογιστείτε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρειασθεί να αλλάξετε τουλάχιστον 2 – 3 έπιπλα, σίγουρα αυτή η λύση είναι η πιο οικονομική.

• Λεπτό παπλωματάκι ή πάντα που προστατεύει το μωρό από τυχόν χτυπήματα στα κάγκελα της κούνιας ή του κρεβατιού (οι καλαθούνες έχουν πάντα τέτοια επένδυση).

• Το μαξιλάρι του, σεντόνια, κουβερτούλες, υπνόσακος και αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος.

• Αλλαξιέρα & συρταριέρα

Όπως ήδη γνωρίζετε η αλλαξιέρα είναι απαραίτητη είτε είναι ενσωματωμένη σε συρταριέρα είτε είναι μονή. Η συρταριέρα είναι απαραίτητη μόνο όταν δεν έχετε χώρο στην ντουλάπα σας για τα ρουχαλάκια του. Σίγουρα εξυπηρετεί λόγω ύψους αλλά δεν παύει σε περίπτωση που τη χρησιμοποιείτε μόνο για την αλλαξιέρα να είναι περιττή. Εφόσον καλύψετε το ζήτημα του χώρου που θα μπαίνουν τα ρουχαλάκια και οι πετσέτες του, μία καλή λύση είναι η αλλαξιέρα μπάνιου που θα εξυπηρετεί και για να το πλένετε επιτόπου.

• Ρουχαλάκια και πετσέτες

o Εσώρουχα – κορμάκια o Ολόσωμα φορμάκια o Ζακετάκια o Νυχτικά-φορμάκια ύπνου. o Κάλτσες, γαντάκια καισκουφάκι. o Βαμβακερά πετσετάκια για τα σαλάκια και τις γουλίτσες που θα βγάζει διαρκώς το μωρό. o Μεγαλύτερες πετσέτες για το μπάνιο του και σελτέδες (δηλαδή πετσέτες που από την μία πλευρά έχουν πλαστική επένδυση για χρησιμοποιούνται στην αλλαξιέρα όταν αλλάζετε ή κάνετε μπάνια το μωρό).

* Εάν έχετε δυνατότητα και για επιπλέον αγορές από τις βασικές καλό είναι να έχετε στο δωμάτιο του και σύστημα ενδοεπικοινωνίας, Μόμπιλε, κουνιστή πολυθρόνα και χαμηλό φωτισμό με φωτάκι νυκτός (φωτιστικό με ρυθμιστή ντίμερ (ροοστάτη)).

Εκτύπωση