Οικογενειακά Μυστικά

Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής

   
Ο πατέρας μπορεί να είναι βαριά άρρωστος, αλλά το παιδί δεν το γνωρίζει. Η μητέρα έχει άλλο ένα παιδί, από τον πρώτο της γάμο, αλλά το δεύτερο παιδί δεν ξέρει τίποτα. Το παιδί έχει κακοποιηθεί από τον παππού του ή τον πατριό του, αλλά και αυτό κανείς δεν το αναγνωρίζει. Η μητέρα είναι υιοθετημένη, αλλά δεν το έχει πει στα παιδιά της. Ο ξάδελφος είναι ομοφυλόφιλος, αλλά δεν τολμάει να το ομολογήσει. Ο αδελφός της μαμάς• φυλακισμένος, όλοι όμως πιστεύουν πως βρίσκεται στην Αμερική. Ο πατέρας έχει χάσει τη δουλειά του, η μητέρα πεθαίνει από καρκίνο, η θεία είναι φορέας του AIDS… Κανείς όμως δεν έχει ομολογήσει το παραμικρό. Μυστικά, πολλά μυστικά, καλά φυλαγμένα στο σεντούκι της σιωπής.


         
Cloud vector created by brgfx – www.freepik.com
   
Μα το σεντούκι είναι διάφανο. Όλα φαίνονται. Μέχρι και οι σιωπές ακούγονται και ξεχύνονται με την πιο σκληρή όψη τους. Τα οικογενειακά μυστικά, επιφέρουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες στα παιδιά, τα οποία πλάθουν ιστορίες στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν και να εξηγήσουν αυτό που συμβαίνει στην οικογένειά τους, να δώσουν ένα νόημα τέλος πάντων, στις πράξεις των γονιών τους, να καταλάβουν γιατί συμπεριφέρονται έτσι όπως συμπεριφέρονται. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες, για τις οποίες δεν τους μίλησαν οι γονείς τους ποτέ, αλλά τις εμπότισαν μέσα τους. Έτσι, σε ένα συγκεχυμένο οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν ψυχικά αλλά και σωματικά συμπτώματα. Ψυχοσωματικοί πόνοι, φοβίες, επιθετική και προκλητική συμπεριφορά, άγχη, σύγχυση σεξουαλικής ταυτότητας, εκνευρισμός, θυμός και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους.
Όταν ένας γονέας δε θέλει να μιλήσει και προσπαθεί να ξεχάσει το τραύμα που έχει βιώσει, τότε προκαλείται σχάση ή διχασμός. Ο γονέας δυσκολεύεται να αφηγηθεί το τραύμα του, να πει δηλαδή το μυστικό του, δεν έχει λόγια να το ξεστομίσει, η συμπεριφορά του όμως αντιφάσκει με τα λόγια του, υπάρχουν απότομες εναλλαγές στη συμπεριφορά του (π.χ. θυμός ή υπερβολική ευαισθησία δυσανάλογη με το ερέθισμα) και κάτι τέτοιο προκαλεί ψυχολογική σύγχυση στο παιδί που προσπαθεί μάταια να επιλύσει το μυστήριο.
 


     
Τα τραύματα μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολύτιμους θησαυρούς γνώσης, όταν ο άνθρωπος είναι ψυχικά ώριμος να τα δει ως εμπειρίες, ως μαθήματα ζωής και ας είναι σκληρά. Η ζωή άλλωστε δεν είναι από βούτυρο. Τα μυστικά• οι πληγές της σιωπής, εξοντώνουν την ουσιαστική και αληθινή επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και αφανίζουν την ευτυχία τους. Οι άνθρωποι με μυστικά ζουν σε ρόλους, μαριονέτες, έρμαια των τραυμάτων που υπέστησαν. Κανείς δεν τους αφαιρεί βεβαίως το δικαίωμα να κρατήσουν το μυστικό τους καλά φυλαγμένο. Άλλωστε αυτό χρωματίζει την ελευθερία του ανθρώπου. Η συζήτηση, η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και η απροσποίητη συμπεριφορά είναι το μονοπάτι για μία ζωή ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΗ, για μία ζωή όπου ο καθένας θα μπορέσει να επανέλθει ζωντανά και αληθινά.
   
Πηγές: SERGE TISSERON – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
N. HUSTON – LIGNES DE FAILLE – ΕΛΛ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΛΑΚΕΛΛΗ – ΙΧΝΗ ΡΗΓΜΑΤΟΣ
                                                         

Χρυσή Γαμπιεράκη
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας,
Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής
 
Η Χρυσή Γαμπιεράκη είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Αναπτυξιακές Διαταραχές και την Ειδική Αγωγή και Αριστούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Κοινωνικής Θεολογίας. Εργάζεται ως Παιδαγωγός σε Παιδικό Σταθμό και πραγματοποιεί ομιλίες σε γονείς και σχολεία. Είναι επίσης Εξωτερικός Συνεργάτης του Κέντρου Πρώϊμης Παρέμβασης για το παιδί & τους γονείς «Συν-εργάζομαι».
[Δείτε τα άρθρα της Χρυσής Γαμπιεράκη εδώ]

Εκτύπωση