Διατροφή του παιδιού | Ελαιόλαδο: «Υγρό χρυσάφι» και για την παιδική διατροφή

   
«Το υγρό χρυσάφι της διατροφής» κατά τον Όμηρο, «θαύμα», «φάρμακο», «θησαυρός» σύμφωνα με τους ειδικούς• το ελαιόλαδο όπως φυσικά και ο ίδιος ο καρπός της ελιάς έχουν δικαίως εξέχουσα θέση στις καθημερινές διατροφικές μας ανάγκες.
Μιας και διανύουμε την εποχή συγκομιδής της ελιάς, είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά ελαιόλαδο μικροί και μεγάλοι.


   
Background vector created by macrovector – www.freepik.com 
 
Από τη βρεφική κιόλας ηλικία κατά την εισαγωγή του στις στέρεες τροφές* το ωμό ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κατανάλωση του ελαιολάδου από τα βρέφη πρέπει να γίνεται φυσικά με μέτρο και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του παιδιάτρου.*

 

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιολάδου;

 
Μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τόσο οι μελέτες παρατήρησης όσο και οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με μια μεσογειακή διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 40%.
Υψηλή περιεκτικότητα σε «καλά λιπαρά»
Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το λεγόμενο «καλό λίπος», βασική πηγή των οποίων είναι το ελαιόλαδο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ μειώνουν ελαφρά την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ δεν επηρεάζουν ή -κατά άλλους ερευνητές- αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της ΗDL («καλής» χοληστερίνης).
Ασπίδα για την καρδιά
Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες. Οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο είναι βιολογικά ενεργά και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών.
Ενδυνάμωση και ενυδάτωση για δέρμα, νύχια και μαλλιά
Ενυδατώνει το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Το ελαιόλαδο έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, γι’ αυτό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, σε σπιτική μάσκα μαλλιών, ως θεραπεία για τις παρανυχίδες ή για να φτιάξετε το δικό σας απολεπιστικό σώματος.
Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαϊκό οξύ και το ελεοκάνθημα, που καταπολεμούν τις φλεγμονές.


Μεγαλώνοντας…

Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου
Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αρκετές μεγάλες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
Συμβάλλει στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δεν υπάρχει διατροφή που να θεραπεύει τη ρευματοεδιή αρθρίτιδα, ωστόσο, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος των αρθρώσεων. Τα ευεργετικά αποτελέσματα αυξάνονται σημαντικά όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο.
Αναστέλλει την εξέλιξη του Aλτσχάιμερ
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς καθηγητές, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίμου.
Σύμμαχος στην κατάθλιψη
Ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει επικουρικά στη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Η μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μείωση της κατάθλιψης.
 
Με πληροφορίες από το Vita.
Εκτύπωση