Ο σεβασμός στον άνθρωπο οφείλει να ακολουθείται και από το σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι χρέος κάθε γονέα να υιοθετεί αυτή τη στάση και έπειτα να την περνά και στη ζωή του παιδιού του.

Η οικολογική συνείδηση είναι ιδανικό να καλλιεργείται από… κούνια! Οι τρόποι είναι πολλοί. Ρουχαλάκια από οικολογικά και βιολογικά υφάσματα, οικολογικές πάνες, ξύλινα παιχνίδια, βιολογικά λαχανικά και φρούτα, βιολογικά τρόφιμα και πολλά άλλα. Ας τα δούμε, λοιπόν, αναλυτικά:

Ρούχα

Είναι γνωστό ότι όπως για τα περισσότερα προϊόντα έτσι και για τα παιδικά ρουχαλάκια χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες. Μπορεί οι ποσότητες να είναι πολύ μικρές, όμως εφόσον πλέον μπορούμε να επιλέξουμε, καλύτερα είναι να προτιμήσουμε τα ρουχαλάκια από οργανικό ύφασμα (συνήθως βαμβάκι) και βιολογικά και βιοδιασπώμενα υλικά. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και τα τελευταία χρόνια οι οικολογικές επιλογές ολοένα και πληθαίνουν.

Πάνες

Υπολογίζεται ότι ένα μωρό χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 6000 πάνες και το 95% των γονιών προτιμούν τις πάνες μίας χρήσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι κάθε χρόνο κόβονται περίπου 1 εκατομμύριο δέντρα, ενώ συνολικά οι πάνες ενός και μόνο παιδιού ζυγίζουν 1 τόνο. 1000 κιλά δηλαδή μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια καταλήγουν στις χωματερές. Αντίθετα οι οικολογικές πάνες, κάτι σαν τις παλιές υφασμάτινες πάνες, όχι μόνο είναι φιλικές προς το περιβάλλον καθώς έχουν βιοδιασπώμενα υλικά αλλά και προς το δερματάκι του μωρού σας. Οι πάνες μιας χρήσης εκτός της ζημιάς που προκαλούν στο περιβάλλον έχουν και αντίστοιχη συνέπεια στην… τσέπη σας αν αναλογιστείτε ότι αντί να αγοράσετε συνολικά 6000 πάνες, αν στραφείτε στις οικολογικές θα χρειασθείτε μόλις 18 μέχρι τα 2 του χρόνια!

Υγιεινή και καθαριότητα

Δεδομένου ότι τα χημικά καθαριστικά για να διασπαστούν χρειάζονται από 500 μέχρι και 800 χρόνια (!), είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να στραφούμε προς τα οικολογικά καθαριστικά. Οι συνέπειες χρήσης τους είναι εξαιρετικά βλαβερές για το περιβάλλον και τον οργανισμό μας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα καλλυντικά και απορρυπαντικά. Εξίσου σημαντικό είναι να τηρούμε όσο είναι δυνατόν και ένα πρόγραμμα με το πλύσιμο των ρούχων ώστε να περιορίζουμε τον αριθμό πλύσεων και ιδανικά να έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες όταν έχουμε το περιθώριο. Για την προσωπική μας υγιεινή πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν λανολίνη, πετροχημικά, παράγωγα πετρελαίου, θειικά άλατα ή τεχνητά χρώματα και αρώματα. Όσο πιο απλή η σύνθεση του κάθε προϊόντος τόσο πιο αγνή θα είναι για τον οργανισμό μας και το περιβάλλον.

Παιδικό δωμάτιο

Συνήθως τα χρώματα και τα υφάσματα περιέχουν ένα επικίνδυνο συνδυασμό χημικών και τοξικών ουσιών. Γι’αυτό πρέπει να προτιμάτε οικολογικά χρώματα ήπιας χημείας που δεν περιέχουν ουσίες ύποπτες για διάφορες ορμονικές και αναπνευστικές διαταραχές, όπως βενζόλιο, ναφθαλένιο, φορμαλδεϋδη. Για τις κουρτίνες, τον ουρανό της κούνιας και τα σκεπάσματα, προτιμήστε υφάσματα από οργανικό βαμβάκι. Προσοχή χρειάζεται να δοθεί στο χαλί. Τα συνθετικά χαλιά από νάιλον είναι πιθανό να εκπέμπουν ξυλένιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και πιθανώς καρκινογόνα ουσία. Προτιμήστε λοιπόν ένα χοντρό χαλί από φυσικές ίνες και φυτικά χρώματα. Όσον αφορά τη ζεστασιά του δωματίου και συνεπώς του παιδιού σας, μπορείτε να το ντύσετε ελαφρώς πιο ζεστά ώστε να μπορείτε να χαμηλώσετε τη θέρμανση. Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, γλιτώνετε το περιβάλλον από 214 kg διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο που ισοδυναμούν με τη φύτευση 8 δέντρων.

Παιχνίδια

Πρέπει να γνωρίζετε ότι περίπου το 80% των μοντέρνων παιχνιδιών είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Αυτό δεν συνεπάγεται την απουσία των παιχνιδιών αυτών αλλά απλώς να προτιμάτε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και έτσι να είναι περισσότερα τα οικολογικά παιχνίδια από τα πλαστικά και συνθετικά. Οι επιλογές πλέον ποικίλουν: παιχνίδια χρωματισμένα με μη τοξικά βερνίκια και φτιαγμένα με ξύλο, χαρτόνι ακόμα και μπαμπού! Μια άλλη πολύ καλή και διαχρονική λύση είναι εκείνη του ποδηλάτου. Αξίζει να θυμάστε ότι αφού τα παιχνίδια κάνουν τον κύκλο τους και δεν τα χρειάζεται άλλο το παιδί σας, μπορείτε να προσφέρετε σε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη όπως φυσικά και σε κάποιο Ίδρυμα ή Οργανισμό.

Τρόφιμα

Ερχόμαστε σε ένα τομέα που ευτυχώς υπάρχει περισσότερη ενημέρωση από πολλές πηγές και ήδη αρκετοί έχουν στραφεί προς την πιο ωφέλιμη κατεύθυνση. Όσον αφορά, λοιπόν, τα τρόφιμα που είναι τα πλέον καθοριστικά για την υγεία μας και το περιβάλλον, γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι δυστυχώς ακόμα και οι αγνοί καρποί της Γης όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, έχουν χάσει την αθωότητα τους λόγω της χρήσης επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Το ιδανικότερο είναι διατηρείτε έστω και ένα πολύ μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, σε κάθε περίπτωση να προτιμάτε τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και να έχετε ως βασικό κριτήριο για τη διατροφή σας και τη διατροφή του παιδιού σας, την όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένη και αγνή τροφή.

Εκτύπωση