Τα πρώτα δόντια του μωρού σας γνωστά ως νεογιλά, είναι το κύριο όργανο μάσησης και ομιλίας του. Τα υγιή πρώτα δόντια συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων του μωρού σας και είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ανάπτυξης του. Θα πρέπει φυσικά να ενημερώνεστε και να συμβουλεύεστε σχετικά τον Παιδίατρο ή Παιδοδοντίατρο σας.

Πάμε να δούμε μαζί κάποια βασικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου και τι πρέπει να προσέξετε.

Πότε εμφανίζονται;

Το πρώτο δοντάκι εμφανίζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Η νεογιλή οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2,5 – 3 ετών. Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός και συνεπώς των δοντιών του.

Πόσα δόντια θα έχει το παιδί μου;

Τα δοντάκια που θα αποκτήσει θα είναι συνολικά 20, 10 σε κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους. Ένα με δυο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δοντάκια ή αλλιώς τομείς όπως τους ονομάζουν οι Παιδοδοντίατροι. Έπειτα από ένα μήνα θα βγουν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα εμφανιστούν οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Αν το παιδί σας αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

• Έλλειψη όρεξης • Δύσκολος ύπνος • Μεγάλη ποσότητα σάλιου • Πρησμένα και συνήθως κόκκινα ούλα • Κλάματα, δυσφορία • Πυρετός

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

• Θα χρειασθεί να καθαρίζετε το στόμα του 2 με 3 φορές την ημέρα, με ένα βρεγμένο καθαρό πανί ή γάζα. Μία πρακτική λύση είναι και το ειδικό «δαχτυλάκι» του εμπορίου.

• Ιδανικά είναι τα αντικείμενα ή τροφές που προκαλούν υπεραιμία είτε μειώνουν πιθανή τοπική φλεγμονή. Ένας κρύος αλλά όχι παγωμένος δακτύλιος ανατολής δοντιών γνωστός και ως κρίκος οδοντοφυΐας, μια παγωμένη μπανάνα ή ένα ωμό καρότο, τρίψιμο των ούλων του βρέφους με κάποιο κρύο βρεγμένο ύφασμα μπορεί να το ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό.

• Μία λύση, που προτιμότερο είναι να αφήσετε για το τέλος, είναι οι παυσίπονες αλοιφές οδοντοφυΐας του εμπορίου. Καλό θα είναι να εφαρμόζονται με καθαρό δάκτυλο και να είναι ψυχρές προκειμένου να έχουμε και τα οφέλη του κρύου στην ερεθισμένη περιοχή. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι αλείφονται στα ούλα και δεν απαλύνουν ουσιαστικά τον πόνο, γιατί ο πόνος προέρχεται μέσα από τα ούλη ενώ αυτά αλείφονται στην επιφάνεια. Αν θέλετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε τον Παιδίατρο ή τον Παιδοδοντίατρο του παιδιού σας.

Από πότε πρέπει να τα φροντίζουμε;

Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή έξοδο των μόνιμων δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από τότε που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα!

Τι πρέπει να προσέξω;

• Η υγιεινή είναι το Άλφα και το Ωμέγα καθώς τα χαλασμένα παιδικά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν βγουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα. Τα χαλασμένα παιδικά δόντια μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό.

• Κάθε παιδικό δόντι διατηρεί ένα χώρο για το μόνιμο δόντι που θα το διαδεχθεί. Εάν αυτό χαθεί νωρίτερα μπορεί να χαθεί ο χώρος για να βγει το αντίστοιχο μόνιμο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις γνάθους.

• Η υπερβολές σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται. Κάθε επαφή του μωρού σας με πολύ ζεστές ή πολύ παγωμένες τροφές θα επιδεινώσουν τον πόνο στα ούλα και το στόμα του. Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα ή γιατροσόφια, ακόμη και την παιδική ασπιρίνη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Παιδίατρου ή του Παιδοδοντίατρου.

• Σκουπίζετε τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού σας, γιατί ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο.

• Δώστε στο μωρό σας κάτι σκληρό να βάζει στο στόμα του. Από τις επιλογές που θα βρείτε στην αγορά, αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν το πιθανότερο είναι το υγρό να μην είναι ασφαλές. Φυσικά πρέπει προσέξετε να μην είναι πολύ μικρά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

Εκτύπωση