Συνέντευξη | Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί Σταματίνα Γεωργοβρεττάκου και Ελπίδα Βασιλά, δημιουργοί της Ιστοσελίδας Εκπαίδευση Δίχως Όρια μιλούν στη Χαρά του Παιδιού!

   

Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της ιστοσελίδας «Εκπαίδευση δίχως Όρια»;

Την εκπαίδευση των ενηλίκων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες την έχουν αναλάβει κυρίως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και όχι από το Υπουργείο Παιδείας, όπως θα περίμενε κανείς. Συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και το κάθε κέντρο εάν δεν έχει φροντίσει να διαμορφώσει ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επαφίεται στη δημιουργικότητα και στη διάθεση του κάθε εκπαιδευτή εάν θα σχεδιάσει κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πολλές φορές λοιπόν, παρατηρείται λόγω έλλειψης γνώσεων, απουσίας διάθεσης ή λόγω φόρτου εργασίας οι εκπαιδευτές να αρκούνται σε υπηρεσίες φύλαξης. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνούμε τα προγράμματα που εφαρμόζουμε στα τμήματά μας ώστε να επωφεληθούν και άλλοι εκπαιδευτές. Παρέχεται έτοιμο το υλικό με τη στοχοθεσία, τα βήματα και τη βιβλιογραφία ώστε οι εκπαιδευτές να ασχολούνται μόνο με την εφαρμογή της δραστηριότητας. Έτσι θεωρούμε ότι κερδίζουν χρόνο ποιοτικό για να ασχοληθούν με τα παιδιά.


 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει μία/ένας εκπαιδευτικός όταν καλείται να υποστηρίξει έναν ιστότοπο παράλληλα με την εργασία του;

Είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν έσοδα από όλο αυτό το εγχείρημα και κατ’ επέκταση όλη σχεδόν η επεξεργασία των εκπαιδευτικών προτάσεων γίνεται από εμάς. Σχεδιάζουμε τις δραστηριότητες, τις εφαρμόζουμε και εφόσον δούμε ότι επιτυγχάνουν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν τις διαμορφώνουμε με εικόνες, βίντεο κτλ. ώστε να τις ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα μας. Αυτό χρειάζεται χρόνο αλλά είναι κάτι που μας ευχαριστεί και για αυτό δύο χρόνια τώρα συνεχίζουμε με τον ίδιο και περισσότερο ενθουσιασμό.
 

Ποια είναι η πιο ωραία εμπειρία βιώσατε μετά τη δημιουργία του site;

Οι στιγμές που διαβάζουμε τα σχόλια των αναγνωστών μας, που μας εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους και τη στήριξή τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μόλις δύο χρόνια έχει ανέβει η σελίδα μας και ήδη μετράμε χιλιάδες ακόλουθους και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας η εκπαιδευτική κοινότητα μας αγκάλιασε και μάλιστα ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων μας βράβευσε ως καινοτόμο εκπαιδευτική ιστοσελίδα γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Παράλληλα, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς αποτελεί ένα είδος επιβράβευσης για εμάς διότι το εκπαιδευτικό υλικό μας θεωρείται αξιόλογο και αξιόπιστο.
 

Πείτε μας περιληπτικά ποιες πληροφορίες βρίσκει κάποιος στην Εκπαίδευση Δίχως Όρια;

Στην ιστοσελίδα μας μπορεί να διαβάσει κανείς εκπαιδευτικές προτάσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, οι οποίες είναι εφαρμόσιμες και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές προτάσεις είναι όλες πρωτότυπες, βασίζονται πάντα σε θεωρητικό πλαίσιο και προκύπτουν από τη δική μας πρακτική εμπειρία. Επίσης, υπάρχουν επιστημονικά άρθρα, τα οποία πραγματεύονται θέματα της Ειδικής Αγωγής αλλά και του πεδίου της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Συμβουλές από ειδικούς του χώρου για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Όλα τα άρθρα γράφονται από αξιόλογους συναδέλφους ιδιαίτερα επιτυχημένους στο αντικείμενό τους, οι οποίοι πάνω από όλα έχουν αγάπη και όρεξη να προσφέρουν στα παιδιά, μικρά και «μεγάλα». Φυσικά, δεν λείπουν οι διαγωνισμοί και διάφορες δράσεις μας (πχ. σεμινάρια) για τους αγαπημένους αναγνώστες μας.
 

Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα του σήμερα είναι περισσότερο ανοιχτοί σε τέτοιου είδους νέες ιδέες – έχουν δηλαδή καλωσορίσει αυτή σας την προσπάθεια ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες από τους συναδέλφους σας;

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή οι συνάδελφοι μας αγκάλιασαν και ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Πάντα υπάρχουν και οι φωνές που εκφράζουν τη διαφωνία τους και φυσικά είμαστε ανοιχτές σε προτάσεις και διορθώσεις αρκεί να είναι καλοπροαίρετες και να βασίζονται στην παιδαγωγική επιστήμη. Σαφέστατα, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και για αυτό τον λόγο το είδος και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί μία δραστηριότητα είναι στην κρίση του παιδαγωγού. Αυτό που εμείς θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε είναι να αποβάλλουμε τη νοοτροπία: «Δεν μπορεί πια, αφού δεν τα έμαθε μικρός σιγά μην τα μάθει τώρα κτλ.» και να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε και… με άλλο τρόπο, ο οποίος ίσως να είναι και πιο αποτελεσματικός.
   
Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί Σταματίνα Γεωργοβρεττάκου και Ελπίδα Βασιλά, δημιουργοί της Ιστοσελίδας Εκπαίδευση Δίχως Όρια
     
«Σίγουρα θα αλλάζαμε τη νοοτροπία πολλών εκπαιδευτών η οποία με μία φράση είναι: «Δεν μπορούν, δεν γίνεται.». Όλοι μπορούν και όλα γίνονται σε κάθε ηλικία, αρκεί οι εκπαιδευτές να το πιστέψουν. Από εκεί ορμώμενες δώσαμε και τον τίτλο στη σελίδα μας.»
 
↓ συνέχεια συνέντευξης ↓

       

Έχετε ακολουθήσει και οι δύο τον κλάδο της Ειδικής Αγωγής. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή σας την επιλογή.

Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο αλλά στην ειδική αγωγή ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με τον κάθε εκπαιδευόμενο και μέσα από την παρατήρηση να διαπιστώσει τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Με γνώμονα λοιπόν αυτά μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα και να εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας. Σκοπός είναι η εξέλιξη του παιδιού μέσα από μια ευχάριστη μαθησιακή διαδικασία μακριά από το άγχος της βαθμολογίας και της ύλης. Είναι μία καθημερινή πρόκληση για τον εκπαιδευτικό που θέλει να προσφέρει, που είναι δημιουργικός και χαίρεται με τη χαρά των παιδιών του.
 

Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι προκλήσεις ενός εκπαιδευτικού όταν εργάζεται με παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες;

Αποτελεί πρόκληση προς την επιστημονικότητα του κάθε εκπαιδευτή να βρει τον τρόπο για να κατακτήσει τη γνώση ή να αποκτήσει μία δεξιότητα ο εκπαιδευόμενός του. Νιώθει την υποχρέωση να βρει τον τρόπο να προσαρμόσει την μαθησιακή διαδικασία στις ανάγκες και τις ικανότητες του μαθητή και όχι να αλλάξει απαραίτητα τον μαθητή. Σαφέστατα, είναι πολύ δύσκολο και ίσως ακούγεται και ουτοπικό. Όμως, εάν το πιστέψουμε μπορεί να συμβεί αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές. Το βασικό όφελος που εμείς έχουμε βιώσει είναι ότι έχουμε μάθει να χαμογελούμε με τα απλά πράγματα και εισπράττουμε ειλικρινή αγάπη καθημερινά από τα μεγάλα αγγελούδια μας!
 

Περιγράψτε μας το κυριότερο μάθημα που πήρατε εργαζόμενες ως εκπαιδευτικοί και δεν φανταζόσασταν ποτέ ως φοιτήτριες.

Πέρα από τις γνώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή και θέληση για να επιτύχεις τον σκοπό σου. Γιατί στην πράξη διαπιστώνεις ότι όλα αυτά που ίσως λένε τα βιβλία αν και τα εφάρμοσες κατά γράμμα, δεν λειτούργησαν και εκεί δεν πρέπει να παραιτηθείς από την προσπάθεια. Να συνεχίσεις, να προσπαθείς, να επιμένεις λοιπόν!
 

Αν είχατε ένα μαγικό ραβδί ποια είναι τα τρία πράγματα που θα αλλάζατε στην Ελληνική Εκπαίδευση;

Θα σας μιλήσουμε για την ελληνική εκπαίδευση που εκπροσωπούμε δηλαδή την εκπαίδευση Ενηλίκων ΑμεΑ. Σίγουρα θα αλλάζαμε τη νοοτροπία πολλών εκπαιδευτών η οποία με μία φράση είναι: «Δεν μπορούν, δεν γίνεται.». Όλοι μπορούν και όλα γίνονται σε κάθε ηλικία, αρκεί οι εκπαιδευτές να το πιστέψουν. Από εκεί ορμώμενες δώσαμε και τον τίτλο στη σελίδα μας. Η έλλειψη κατάλληλων δομών και υλικοτεχνικής υποδομής όσο κοινότοπο και να ακούγεται δυσχεραίνει το έργο μας. Τέλος, για να μπορέσει η δική μας νοοτροπία να εφαρμοστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ελπίζουμε πως κάποια στιγμή η εκπαίδευση των Ενηλίκων ΑμεΑ θα υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας ώστε οι Ενήλικοι χαμηλής λειτουργικότητας να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να εργαστούν εφόσον είναι δυνατόν.
 

Ποιο είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που σας έχει μεταφέρει κάποιος-α μαθητής-τρια σας;

Όταν κάποιος μαθαίνει με τι ασχολούμαστε, βλέπουμε το πρόσωπό του να σφίγγει και να μας κοιτάει με συμπόνια. Οι περισσότεροι μας λένε «κουράγιο» και εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη δική μας οπτική! Είναι χαρά να μπορείς να προσφέρεις, να μοιράζεσαι και να νιώθεις τόσα συναισθήματα. Στις 21 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down σκεφτόμασταν ποια δραστηριότητα θα μπορούσαμε να κάνουμε στους εκπαιδευόμενούς μας σχετικά με τη διαφορετικότητα κτλ. Εκεί που δεν μας άρεσε τίποτα και μας φαίνονταν όλα κοινότοπα, μπήκε μέσα στην τάξη μία μαθήτριά μας με Σύνδρομο Down και μας είπε: «Καλημέρα, κυρία Ελπίδα και κυρία Ματίνα, έφερα γλυκά γιατί σήμερα γιορτάζω εγώ και όλα τα παιδάκια σαν κι εμένα!» Μετά από αυτό, τα πράγματα ήταν απλά! Φτιάξαμε ένα βίντεο για να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της αγαπημένης μας μαθήτριας και μετά κάναμε ένα πάρτι για να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα! Φτιάξαμε δώρα, τα προσφέραμε στα παιδιά της τάξης που γιόρταζαν και περάσαμε όλοι τέλεια! Νομίζουμε με τα χαμόγελα εκείνης της ημέρας περάσαμε το πιο δυνατό μήνυμα! Αλλάζουμε οπτική, κερδίζουμε χαμόγελα!
     
Σταματίνα Γεωργοβρεττάκου
Η Σταματίνα Γεωργοβρεττάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας καθώς και του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εκπαίδευση και Πολιτισμός του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση : Παιδαγωγική Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Πράξη και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος : Εκπαίδευση Ενηλίκων, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την εκπαίδευση, γνωρίζει το σύστημα γραφής Braille και έχει αποκτήσει εξειδίκευση στην Eιδική Αγωγή από το Πανεπιστήμο Θεσσαλίας.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και κατέχει επάρκεια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε φορείς (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ, UNESCO) που υλοποίησαν προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας καθώς και προγράμματα συμβουλευτικής γονέων.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε δομές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες ως ειδική παιδαγωγός.
Τέλος, έχει συμμετάσχει με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την ειδική αγωγή και την εκπαίδευση ενηλίκων.
   
Ελπίδα Βασιλά
 
Η Ελπίδα Βασιλά γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας με παιδαγωγική κατεύθυνση, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών λόγω αριστείας κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της.
Είναι τελειόφοιτη του Δια-Ιδρυματικού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέες Τεχνολογίες και Ειδική Αγωγή-Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘Δημόκριτος’.
Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την Ειδική Αγωγή και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίου, το οποίο διεξήχθη από τον Δήμο Μοσχάτου.
Ακόμη, έχει λάβει μέρος σε προγράμματα ενηλίκων ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε δομές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες ως ειδική παιδαγωγός.
     
Εκπαίδευση Δίχως Όρια
ekpaideushdixwsoria.com
facebook.com/ekpaideushdixwsoria
@ekpaideushdixwsoria

↓ Δείτε ακόμα ↓
Εξ αποστάσεως και δια ζώσης σεμινάριο | Αξιολόγηση στην Ειδική Αγωγή: Εφαρμογή σε ΣΜΕΑΕ & Δομές Ενηλίκων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες – Αξιολογητικό εργαλείο Δεξιοτήτων Καθημερινής Ζωής
Η Εκπαιδευτική Ένωση σε συνεργασία με τους δημιουργούς της Ιστοσελίδας Εκπαίδευση δίχως Όρια διενεργούν ένα διαφορετικό σεμινάριο απαραίτητο για όσους εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν σε δομές ΕΑ.
Παρέχεται Αξιολογητικό εργαλείο Καθημερινής Διαβίωσης, εφαρμοσμένο σε Ενηλίκους με ΕΕΑ. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να κάνουν την δική τους περιγραφική αξιολόγηση και να συνθέτουν δικά τους άτυπα τεστ αξιολόγησης!
Μάθετε περισσότερα
   
Εκτύπωση