Άραγε υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού;

«Μα πως να προλάβω να κάνω και δουλειές όταν πρέπει να είμαι όλη την ημέρα πάνω απ’το παιδί μου;» «Εργάζομαι και έχω ελάχιστο χρόνο να ασχοληθώ με το παιδί μου πόσο μάλλον να έχω χρόνο να κάνω και δουλειές. Θα προτιμούσα το σπίτι να καθαρίζεται μόνο του!» Αυτές είναι μόλις λίγες σκέψεις που απασχολούν πολλούς γονείς και κηδεμόνες σχετικά με το γνωστό θέμα: «Δεν προλαβαίνω!».
Με τον ερχομό ενός παιδιού, οι υποχρεώσεις για πολλούς φαντάζουν ως ένα βουνό χωρίς κορυφή. Πόσο μάλλον για όσους εργάζονται παράλληλα και όταν επιστρέφουν στο σπίτι δεν ξέρουν με τι να πρωτοασχοληθούν πέρα από το να χαρούν τον ελάχιστο χρόνο τους με το παιδί. Το μεγάλωμα των παιδιών είναι από μόνο του η σημαντικότερη δουλειά που μπορεί κάποιος να αναλάβει. Το ερώτημα για πολλούς γονείς και κυρίως εκείνους που ασχολούνται με το νοικοκυριό, είναι πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του όταν οι απαιτήσεις των υποχρεώσεων αντιστοιχούν σε ενέργεια που ξεπερνά το 24ωρο;
Ξεχνάμε όμως κάτι που θα βοηθήσει πρώτα τα παιδιά να υιοθετήσουν μία νοοτροπία που θα τους εξυπηρετεί για τα επόμενα χρόνια αλλά και εμάς στο να διαχειριστούμε πιο καλά τον χρόνο μας δίνοντας την ευκαιρία στους εαυτούς μας να είμαστε πιο ξεκούραστοι και συνάμα περισσότερο αποδοτικοί όσο κι αν μας κυνηγούν οι υποχρεώσεις. Κάτι που αρκετοί από εμάς έχουμε κάνει σε μικρή ηλικία και ίσως το αγνοούμε. Μπορούν τα ίδια τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές και μάλιστα από πολύ νωρίς! Από 2 – 3 ετών ένα παιδί μπορεί να μάθει να αγαπά τη διαδικασία της φροντίδας του σπιτιού.

Ας δούμε ορισμένους τρόπους που θα κάνουν τα παιδιά σας να θέλουν να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού:

Ξεκινάμε με το μαλακό…

Πρώτα χρειάζεται να αποδεχθούμε το γεγονός ό,τι με ένα ή και παραπάνω παιδιά στο σπίτι, είναι δύσκολο να τα βρίσκουμε όλα πάντα τακτοποιημένα και εμείς απλώς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι καθαρός ο χώρος μας χωρίς να κυνηγάμε το τέλειο. Έπειτα είμαστε πιο έτοιμοι να περάσουμε σε μία καλύτερη λύση από το να τα κάνουμε όλα μόνες-οι μας… Αρχίζουμε σιγά σιγά να βάζουμε στο πρόγραμμα των παιδιών μία μικρή δουλειά την ημέρα. Όσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο απλή η δουλειά. Αν δεν το έχει ήδη μάθει, το πρώτο που θα είναι χρήσιμο είναι φυσικά να μαζεύει τα παιχνίδια του σε ένα κουτί.

Δουλειές; Ποιες δουλειές; Εμείς παίζουμε!

Το ζήτημα είναι η δουλειά να έχει τη μορφή παιχνιδιού. Μπορεί δηλαδή να αρχίσει να βοηθά στο πότισμα (είναι γνωστό ότι στα περισσότερα παιδιά αρέσει να παίζουν με το νερό) με την καθοδήγηση σας ή ακόμα και να βάζει στη σειρά ορισμένα αντικείμενα στο τραπεζάκι του δωματίου του ή του σαλονιού. Θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει με χρωματιστά αντικείμενα, χωρίζοντας τα αναλόγως σε ομάδες ενώ παράλληλα φυσικά θα έχει τακτοποιήσει έστω και μια μικρή επιφάνεια. Η μέθοδος που βοηθά τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, είναι εκείνη της «πρόκλησης». Έχει αποδειχθεί για παράδειγμα ότι το να βάζουμε χρονόμετρο προκαλώντας τα να τελειώσουν μία δουλειά σε ένα συγκεκριμένο σύντομο χρονικό διάστημα, θα τα ενθουσιάσει και θα ζητούν να κάνουν κι άλλη! Σίγουρα σύμμαχοι μας είναι η φαντασία, το χιούμορ και η αγαπημένη τους μουσική.

   

Κάποιος το έχει σκεφτεί πριν από εμάς…

Σε ορισμένα καταστήματα θα βρείτε και μικροσκοπικά εργαλεία καθαρισμού, όπως μίνι σφουγγαρίστρες, φαράσια, ξεσκονόπανα, μικρά σκουπάκια και πολλά άλλα τα οποία θα τους φανούν σαν διασκεδαστικά παιχνίδια (όπως τα κουβαδάκια με τα οποία παίζουν το καλοκαίρι στην παραλία ή τα «κουζινικά» με τα οποία παίζουν τα μικρά κορίτσια) ενώ αν μη τι άλλο θα ταιριάξουν απόλυτα με τη νέα περίοδο καθαρίσματος που θα έχει ξεκινήσει για εσάς.

Όταν γίνεται αντρική η υπόθεση

Όταν οι μπαμπάδες κάνουν κάποια πιο «βαριά» δουλειά στο σπίτι, συνήθως χρειάζονται βοήθεια, όπως για παράδειγμα κάποιον να τους δίνει τα εργαλεία ή να τους καθοδηγεί κάποιος, τι καλύτερο από το να ζητήσουν κι εκείνοι τη βοήθεια του παιδιού το οποίο θα νιώσει ενθουσιασμό εφόσον θα πρόκειται για κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν ξαναδεί; Όπως ξέρετε οι μπαμπάδες θα απευθυνθούν πιο εύκολα στο παιδί αν είναι αγόρι, ώστε να είναι απόλυτα… αντρική η υπόθεση όμως υπάρχουν κι ορισμένα κορίτσια που θα ενδιαφερθούν.

Να θυμάστε:

• Παίζουν μεγάλο ρόλο οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Αποφεύγουμε τους όρους «δουλειά», «πρέπει», «τώρα» που φυσικά θα τα αποτρέψουν από το να ασχοληθούν αφού θα θεωρούν και την παραμικρή δουλειά αγγαρεία. Προτιμάμε άλλες αστείες λέξεις ή ακόμα και φανταστικές. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού και τον προσωπικό κώδικα επικοινωνίας που έχει αναπτύξει κάθε οικογένεια.
• Μιας και κάθε αρχή είναι δύσκολη, θα σας βοηθήσει πολύ να βρείτε έξυπνα τρικ για να τα παρακινήσετε να μπουν στη διαδικασία. Μια καλή λύση είναι να τους δίνετε κίνητρο, όπως να κάνουν τη «δουλειά» λίγο πριν μία αγαπημένη τους ασχολία. Καλό είναι να μην τους τάζετε κάποιο ανθυγιεινό σνακ μετά από κάθε τέτοια εργασία γιατί είναι πιθανό να φτάσουν στο σημείο να κάνουν αρκετές δουλειές μηχανικά μόνο και μόνο για να φάνε περισσότερα γλυκά ή πατατάκια χωρίς να ευχαριστιούνται τη διαδικασία.
• Βοηθώντας στις δουλειές του νοικοκυριού θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο όσα κάνετε για την φροντίδα τους και εκείνη του σπιτιού.
• Όταν μαθαίνουν να εκτιμούν, αυτό τους βοηθά και να μη θεωρούν τίποτα δεδομένο
• …Κάτι που πρέπει πρώτα απ’όλους να κάνετε κι εσείς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας όταν σας βοηθά με ένα «ζεστό» μπράβο, μια αγκαλιά ή ένα τρυφερό χάδι ως επιβράβευση.
• Πέρα από το χρήσιμο αποτέλεσμα, το ευχάριστο κλίμα δουλειάς – παιχνιδιού θα σας κάνει να δεθείτε περισσότερο ενώ θα δώσει περισσότερη ενέργεια στο παιδί αλλά και σε εσάς.
• Θα νιώσετε μεγαλύτερη ηρεμία η οποία είναι χρήσιμη για εσάς και τους γύρω σας αφού είναι μεταδοτική…
• Με αυτή την τακτική όταν μπουν στην εφηβεία θα είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσουν με τη νοοτροπία που θα έχουν ήδη υιοθετήσει, να φροντίζουν δηλαδή τον χώρο τους όπως τον εαυτό τους.
Εκτύπωση