Ήρθε η αρχή του τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια από μία… φούσκα;

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η «πλαστική» ρύπανση του πλανήτη μας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο αφού η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών (πολυμερή, πρώτες ύλες και δευτερογενή προϊόντα) υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια τόνους (2014) και αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3-5%. Σε αυτή την επιβλαβή για τον πλανήτη παραγωγή πλαστικού, η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με 250.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια να καταναλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 24% ανακυκλώνεται.

Το εργαστήριο Skipping Rocks Lab στο Λονδίνο φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό αντικαθιστώντας οριστικά τα πλαστικά μπουκάλια με μία βιοδιασπώμενη μεμβράνη που θέλει να βάλει τέλος στη ρύπανση από πλαστικό! Έτσι παρουσίασε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το πρωτότυπο οoho!, μια φούσκα από βρώσιμη μεμβράνη -κατασκευασμένη από εκχύλισμα φυκιών- η οποία περιέχει νερό και αντικαθιστά ουσιαστικά το πλαστικό μπουκαλάκι.

Εάν δεν θέλεις να την καταπιείς, η εύπλαστη μεμβράνη θα βιοδιασπαστεί σε τέσσερις με έξι εβδομάδες, ακριβώς όπως ένα κομμάτι φρούτου. Επιπλέον, μπορεί να κυκλοφορήσει σε διάφορες γεύσεις και χρώματα, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για το συσκεύασμα αναψυκτικών, οινοπνευματωδών ποτών και καλλυντικών.

Η ομάδα πίσω από το ooho! αποφάσισε να κάνει την εφεύρεσή της πραγματικότητα. Για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ στράφηκε στην crowdfunding πλατφόρμα Crowdcube, βάζοντας στόχο τις 400.000 λίρες Αγγλίας και κατάφερε να πιάσει το στόχο μέσα σε μερικές μόνο ημέρες.

Οι ερευνητές του Skipping Rocks Lab αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων για μπουκαλάκια μιας χρήσης και η ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν είναι εξαιρετικά μη βιώσιμη. Το εργαστήριο έχει ιδρυθεί από την RCA και αποφοίτους του Imperial College του Λονδίνου στον τομέα της Καινοτομίας και των Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων. Από την ίδρυση της εταιρίας μέχρι σήμερα, το προσωπικό έχει ασχοληθεί κυρίως με την τελειοποίηση της τεχνολογίας πίσω από το σχεδιασμό της μεμβράνης, καθώς και με την ανάπτυξη μίας καινοτόμου διαδικασίας παραγωγής. Όπως υποστηρίζουν, πλέον, το κόστος παραγωγής των μεμβρανών είναι μικρότερο από αυτό των πλαστικών μπουκαλιών. Ο επόμενος στόχος είναι το ooho! να αρχίζει να εμφανίζεται πιλοτικά σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ Γκλάστονμπερι ή ο μαραθώνιος του Λονδίνο το 2018. Με 750.000 μπουκαλάκια νερού να μοιράζονται στον μαραθώνιο κάθε χρόνο, αυτό θα είναι πραγματικό τεστ για το σε ποιο βαθμό η χρήση ooho! μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών σκουπιδιών.

https://www.skippingrockslab.com

 

Εκτύπωση