Τι προσφέρουν τα ζώα στα παιδιά;

Το παιχνίδι ως μία βασική ανάγκη και πηγή μάθησης για τα παιδιά είναι εκείνο που τα παρακινεί να αναζητούν σχεδόν ενστικτωδώς τη συντροφιά ενός ζώου πέρα από εκείνη του οικογενειακού και του σχολικού τους περιβάλλοντος. Αδιαμφισβήτητα τα ζώα αποτελούν μία από τις πιο αγνές μορφές συντροφιάς για τα παιδιά – όπως φυσικά και για τους ενήλικες – και εμείς δεν έχουμε παρά να ανταποκριθούμε σε αυτή τους την ανάγκη.

Τα οφέλη της υπέροχης αυτής συντροφιάς για τα παιδιά είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ ισχύει το ίδιο και για τα ζωάκια που έχουν αντίστοιχα ανάγκη από αγάπη και παιχνίδι. Σίγουρα, το σημαντικότερο όλων είναι η αγάπη και η φροντίδα που έχει την ευκαιρία να δώσει αλλά και να πάρει το παιδί, συναίσθημα που έχει να του χαρίσει με τη σειρά του άλλα πολλαπλά οφέλη για τη συναισθηματική και ψυχολογική του ισορροπία. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζωάκια στο σπίτι, είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν πιο γρήγορα το αίσθημα ευθύνης ενώ μαθαίνουν μέσα από την ευχάριστη διαδικασία του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και της αυτοπεποίθησης (νιώθουν ικανά και χρήσιμα) τους ενώ παράλληλα μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν βαθύτερα και να σέβονται τα συναισθήματα των άλλων αλλά και του εαυτού τους με αποτέλεσμα να οριοθετούν τα ίδια τη συμπεριφορά τους.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μέσω ερευνών έχει αποδειχθεί ότι τα νήπια και τα βρέφη που μεγαλώνουν με κατοικίδιο ζωάκι, δεν γλείφουν τον αντίχειρα τους, γεγονός που οφείλεται στην απουσία συναισθηματικής ανασφάλειας!

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα ζωάκια θα σταθούν μία καλή αφορμή και για να ξεχάσουν οι μικροί μας φίλοι για λίγο τις… οθόνες και να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε κάτι που θα τους γεμίσει ουσιαστικά αλλά και θα τους παρακινήσει να κινηθούν περισσότερο. Όλοι μας ξέρουμε ότι μια βόλτα στην πλατεία ή ένα παιχνίδι στο σπίτι με το σκύλο θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τη φυσική του κατάσταση από έναν «καθιστικό Μαραθώνιο» μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και το tablet.

Όσες και όσοι από εσάς ξεκινάτε να «φλερτάρετε» με την ιδέα της συμβίωσης με ένα ή και περισσότερα κατοικίδια, πριν προχωρήσετε σε ένα τέτοιο βήμα, σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικούς για όσα πρέπει να προσέξετε και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβετε. Έπειτα, μέρα με τη μέρα σίγουρα θα παρατηρήσετε όχι μόνο τα προαναφερθέντα οφέλη στην ψυχολογία του παιδιού σας και τη δική σας αλλά και πολλά ακόμα που δεν είχατε φανταστεί, γεγονός που θα σας κάνει να μη μετανιώσετε ούτε στιγμή αυτή την επιλογή…

Εκτύπωση