Πως να ξεπεράσεις ένα παιδικό τραύμα | Από τον Ralph Smart

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να φέρουν στη ζωή και να μεγαλώσουν παιδιά, αποκτούν την ευθύνη του σπουδαιότερου έργου που μπορεί να επιτελέσει ένας άνθρωπος. Όμως πολλοί δεν το κάνουν με συνείδηση ή χειρότερα χωρίς καν να το έχουν επιλέξει, γεγονός που όπως όλοι μας γνωρίζουμε, έχει τις περισσότερες φορές αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών. Συνεπώς, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει απεριόριστη αγάπη και κατανόηση από τους γονείς/κηδεμόνες στο κάθε παιδί με απώτερο σκοπό την αποφυγή πρόκλησης κάποιου ψυχικού τραύματος που θα το συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του. Καθώς, όμως, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αδυναμίες, αδίστακτους ανθρώπους, εκπλήξεις και ανατροπές (όπου πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν μία οικογένεια) κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό ακόμα και αν κάθε γονέας/κηδεμόνας έκανε ότι περνούσε απ’το χέρι του για να διασφαλίσει την ομαλή ψυχική και πνευματική ανάπτυξη και ηρεμία του παιδιού του.

Ο γνωστός Ψυχολόγος Ralph Smart στο ακόλουθο βίντεο μας δίνει ορισμένες πολύτιμες συμβουλές ώστε να ξεπεράσουμε ένα ή και περισσότερα παιδικά τραύματα:

– Συγχωρώ για… εμένα

Πρέπει να μπούμε στη θέση αυτού που μας είχε προκαλέσει μία τραυματική εμπειρία, συνειδητοποιώντας ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν σε μία συγκεκριμένη ψυχική και πνευματική κατάσταση και είτε αυτή πλέον έχει αλλάξει είτε δεν έχει αλλάξει αφού δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει απόλυτη επίγνωση των πράξεων του. Αυτό θα μας βοηθήσει να τον συγχωρέσουμε αλλά όχι να ξεχάσουμε τι συνέβη. Η συγχώρεση ωφελεί την ψυχική μας ηρεμία, καθώς είναι ουσιαστικά προσωπική μας υπόθεση.

– Ουδέν κακό αμιγές καλού

Όσο σκληρό κι αν ήταν αυτό που μας συνέβη, οπωσδήποτε ήταν ένα μάθημα για εμάς. Οφείλουμε να εντοπίζουμε σε κάθε δυσκολία το πολύτιμο μάθημα που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο δυνατοί στη μετέπειτα ζωή μας, όπως διδάσκει και η γνωστή στο εξωτερικό φράση ότι μπορείς πάντα να βρίσκεις «μαργαριτάρια στη λάσπη».

– Άστο να πάει!

Το πιο εύκολο είναι να μένουμε στις άσχημες αναμνήσεις και να «κρεμόμαστε» απ’ αυτές καθώς χρειάζεται περισσότερη δύναμη απλώς να αφήσουμε κάτι να… μείνει στο παρελθόν! Να φύγει από τη σκέψη μας. Όταν απλώς αφήνουμε κάτι που μας βασανίζει να φύγει από τη σκέψη μας, αυτομάτως απελευθερώνουμε όλη την ένταση που μας ταλαιπωρεί.

– Τι κάνεις ΤΩΡΑ;

Ως παιδιά δεν επιλέγουμε το περιβάλλον, ούτε τις συνθήκες και κυρίως τους ανθρώπους που θα μας μεγαλώσουν. Όταν, όμως, περνάμε στην ενήλικη ζωή, δεν κάνουν οι άλλοι σε εμάς κάτι, το κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Είναι δική μας ευθύνη το πως νιώθουμε, πως εκλαμβάνουμε και πως ερμηνεύουμε κάθε τι που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

– Συμφιλιώσου με τα συναισθήματα σου

Είναι απαραίτητο να νιώθουμε ελεύθεροι να αισθανθούμε και αυτό που αισθανόμαστε να το αποδεχόμαστε χωρίς να κατακρίνουμε τον εαυτό μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απολογούμαστε σε οποιονδήποτε για τα συναισθήματα που έχουμε για εκείνη την αρνητική εμπειρία που μας σημάδεψε.

– Βρες αληθινούς φίλους

Η φιλία στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένας αληθινός φίλος θα μοιραστεί μαζί μας ότι τον απασχολεί όπως και εμείς θα έχουμε την ελευθερία να εκφράσουμε τις σκέψεις μας για όποιον μας έχει πληγώσει. Η έκφραση των συναισθημάτων μας σε φίλους, μας χαρίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά ώστε να αποδεχτούμε και να συμβιβαστούμε με ότι συνέβη.

– Βοήθησε το παιδί μέσα σου βοηθώντας άλλα παιδιά

Μεγαλώνοντας το δικό μας παιδί, βοηθώντας έναν συγγενή ή φίλο με το δικό του ή δουλεύοντας με παιδιά, έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε από το να βιώσουν κάτι παρόμοιο με εμάς αλλά και να τα κάνουμε να νιώσουν όσο όμορφα θα θέλαμε κι εμείς να έχουμε νιώσει μικροί. Βοηθώντας ένα άλλο παιδί, βοηθάμε το πληγωμένο παιδί μέσα μας. Μπορούμε ακόμα και να βοηθήσουμε ενήλικες να ξεπεράσουν τα δικά τους τραύματα, αν μοιραστούμε το δικό μας όπως για παράδειγμα γράφοντας ένα βιβλίο.

– Το χιούμορ σώζει!

Πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να χαλαρώνει. «Αν είμαστε διαρκώς παγωμένοι, κάποια στιγμή θα θρυμματιστούμε!» όπως λέει χαρακτηριστικά ο R. Smart στο βίντεο.

– Αποδέξου και προχώρα!

Η δύναμη που βρίσκεται μέσα μας, πρέπει να μας κάνει πιο ανθεκτικούς αλλά και πιο συνειδητοποιημένους ως προς το τι συνέβη και αν συνέβη για κάποιον λόγο. Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός, να μην αφήσουμε να βγάλει τη δύναμη του πάνω μας και να μας καταβάλλει, αλλά να το ξεπεράσουμε με τη δική μας δύναμη. Αποδεχόμαστε και έτσι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ψυχική μας γαλήνη.

Ο R. Smart τονίζει «Το παρελθόν μου δεν με καθορίζει, παρά μόνο μου επιτρέπει να γίνω πιο δυνατός»

Δείτε το σχετικό βίντεο (Αγγλικά)


Ο Ralph Smart είναι Ψυχολόγος, Συγγραφέας, Σύμβουλος, Life Coach, Σύμβουλος Σχέσεων και… Αλχημιστής! Ο Ralph Smart γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει ταξιδέψει στις 5 ηπείρους, απολαμβάνει τη φύση και να γνωρίζει ανθρώπους από όλα τα φάσματα. Έχει βραβευθεί με το «BA Combined Honours» στην Ψυχολογία και την Εγκληματολογία καθώς η ανθρώπινη φύση τον συναρπάζει. Έχει δημιουργήσει το Κανάλι «Infinite Waters» στο Youtube με πάνω από 26 εκατομμύρια views, βοηθώντας τους ανθρώπους να φτάσουν τον ανώτερο εαυτό τους. Ο Smart έχει επίσης, εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα: «Tryathon: the love of a galaxy» – ένα μυθιστόρημα που ρίχνει μία ματιά σε ένα φανταστικό μέλλον, την ψηφιακή εποχή όπου οι πόλεμοι καταπολεμούνται μέσω της τεχνολογίας. Η πιο γνωστή φράση του: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να είναι ελεύθεροι καθώς το να είσαι ελεύθερος είναι δικαίωμα που έχεις από όταν γεννιέσαι».

www.ralphsmart.com www.youtube.com/channel/UCjt7bEwtlk6A6f_CiY2ZOlQ
Εκτύπωση