10+1 συμβουλές για μια πιο ήρεμη οικογένεια

Το μεγάλωμα των παιδιών, η πιο σπουδαία ευθύνη αλλά και η πιο μαγική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του, ναι μεν χρειάζεται μεγάλα αποθέματα ψυχικής ηρεμίας και υπομονής αλλά έχει μόνο να προσφέρει στη ζωή μας. Γι’αυτό κάθε γονέας και κηδεμόνας οφείλει (ούτως ή άλλως) να φροντίζει όσο μπορεί για την ψυχική του γαλήνη ώστε να εξασφαλίζει αντίστοιχα ένα ήρεμο και γεμάτο αγάπη περιβάλλον για το παιδί. Ας δούμε μαζί ορισμένες συμβουλές και πρακτικές για ένα περισσότερο ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι…

1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά ή 1 ώρα με μία αγαπημένη ασχολία (κατά προτίμηση όχι μπροστά από μία οθόνη), με ύπνο ή ακόμα και χωρίς να κάνετε τίποτα.

2. Μία ημέρα με λιγότερες υποχρεώσεις και πίεση χρόνου, αφιερώστε χρόνο για να εντοπίσετε ποια είναι τα σημεία που προκαλούν συνήθως εντάσεις στην οικογένεια και βρείτε με τη/τον σύζυγο μία λύση. Έπειτα συζητήστε με το παιδί και εξηγήστε του τις λύσεις που το αφορούν άμεσα. Μπορεί να σας εξυπηρετήσει το να τα καταγράψετε ή να φτιάξετε ακόμα και αστεία σκιτσάκια για το κάθε ένα από αυτά όλοι μαζί.

3. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι πρέπει να σκέφτεστε πολύ καλά πριν μιλήσετε και το παιδί είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει τα όρια σας. Αυτό θα σας γλιτώσει από άστοχες εκφράσεις γεμάτες θυμό που θα πληγώσουν το παιδί.

4. Ακούστε το παιδί σας. Πρέπει να νιώθει πάντα ελεύθερο να εκφράσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβους που το απασχολούν. Έπειτα συζητήστε μαζί του με ήρεμο τόνο.

5. Ξεκούραση = ηρεμία. Κάντε λίγες… εκπτώσεις στον χρόνο που ξοδεύετε μπροστά απ’το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις πολύτιμες ώρες του ύπνου. Προσοχή! Δεν πιεζόμαστε να κοιμηθούμε νωρίτερα γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι κάνοντας ένα δύσκολο ύπνο που θα προσθέσει ένταση στην επόμενη μέρα. Προσαρμόστε το πρόγραμμα σας ώστε να κοιμούνται νωρίς τα παιδιά και έπειτα να υπάρχει ησυχία στο σπίτι για να προετοιμαστεί σωστά το έδαφος και για τον δικό σας ύπνο. Την επόμενη μέρα από έναν καλό ύπνο, θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας.

6. Συζητήστε καθημερινά με τη/τον σύζυγο όσο είναι αυτό δυνατό. Ο χρόνος που αφιερώνετε ο ένας στον άλλο για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τα νέα της μέρας είναι εξαιρετικά πολύτιμος και για τους 2 σας αλλά και για το παιδί που θα έχει δίπλα του ήρεμους γονείς κι όχι 2 ξένους που δε μιλούν ποτέ μεταξύ τους παρά μόνο για τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

7. Ορίστε την ώρα της οικογένειας. Μπορεί να είναι 1 ώρα, μπορεί περισσότερο αλλά είναι ο χρόνος σας και δεν πρέπει να τον αφήνετε στην άκρη με κάθε αφορμή. Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που θα κάνετε όλοι μαζί με το παιδί σας. Μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο, μία χειροτεχνία στο σπίτι, μία βόλτα στο πάρκο ή γυμναστική. Οτιδήποτε θα σας βγάλει από τη ρουτίνα και κυρίως θα σας δένει ολοένα και περισσότερο. *Φροντίστε να συμμαζέψετε όλοι μαζί την ακαταστασία πριν οποιαδήποτε δραστηριότητα.

8. Πρωινό και γεύματα όλοι μαζί. Όσο είστε και 2 γονείς στο σπίτι, δεν πρέπει να χάνετε την ευκαιρία να κάθεστε όλοι μαζί για πρωινό, μεσημεριανό ή/και βραδινό ανάλογα με τις ώρες που είστε στο σπίτι. Αυτό βοηθά στο να τρώτε με το παιδί σωστά και όχι άπειρες ποσότητες φαγητού μπροστά από την τηλεόραση και φυσικά να συζητάτε όλοι μαζί.

9. Φεύγοντας από τη δουλειά αφήνετε και τυχόν άγχη και προβλήματα εκεί – δεν τα κουβαλάτε στο σπίτι. Τα παιδιά και η/ο σύζυγος δεν ευθύνονται για τις όποιες αναποδιές και δυσκολίες στην εργασία σας. Συνεπώς δεν χρωστούν τίποτα για να σας αντικρίζουν καθημερινά χαμένη/ο στις σκοτούρες σας ή/και ακόμα χειρότερα για να πληρώνουν τον εκνευρισμό σας. Αν έχετε διάθεση μπορείτε και να συζητήσετε ορισμένες φορές ότι σας απασχολεί σχετικά με τη δουλειά χωρίς όμως να αδιαφορείτε για το πως τα πάει το παιδί στο Σχολείο ή τον Παιδικό Σταθμό ή τα νέα της/του συζύγου.

10. Δε γίνεται να τα προλάβετε όλα, οπότε χαλαρώστε! Βάλτε προτεραιότητα στις υποχρεώσεις του παιδιού και τις δικές σας που δεν μπορούν να αναβληθούν και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε πιο χαλαρά τα υπόλοιπα. Να είστε σίγουροι πως με την ηρεμία γίνονται όλα πιο εύκολα!

11. Δεν θα είμαστε εδώ για πάντα, οπότε χαμογελάστε, χαρείτε τη ζωή! Μην χάνετε ευκαιρία για να γελάτε να αυτοσαρκάζεστε και να γελάτε που και που με μία αναποδιά. Ως γνωστόν, το χιούμορ σώζει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού το γέλιο έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική, την πνευματική και τη σωματική μας υγεία. Με επίκεντρο την αγάπη και το χιούμορ, προσπαθείτε πάντα να βρίσκετε ευκαιρίες στις δυσκολίες.

Εκτύπωση