10 διασκεδαστικά πράγματα για να κάνετε με το παιδί σας αυτό το καλοκαίρι!

Γράφει ο Γιώργος Δουργούτης

Μέρος πρώτο | Δραστηριότητες στο σπίτι!

Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και τα σχολεία έχουν κλείσει. Για τα παιδιά αυτή η περίοδος μοιάζει ονειρική! Διακοπές, ατελείωτο παιχνίδι και ξεγνοιασιά!

Γιατί για τους γονείς όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων, αρχίζουν και γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, από τη στιγμή μάλιστα που πλέον είναι αρκετός.

Πριν λοιπόν αρχίσουν να γκρινιάζουν, να σκαρφαλώνουν στα έπιπλα ή τους τοίχους ή να λένε τη λέξη «βαριέμαι», οι γονείς θα πρέπει να έχουν έτοιμο το πλάνο «αντιμετώπισης της βαρεμάρας».

Πως όμως μπορεί να γίνει, ώστε να είναι και λειτουργικό; Δείτε τις παρακάτω ιδέες!

Ιδέες για καλοκαιρινή απασχόληση στο σπίτι…

Οι λέξεις παίζω, δημιουργώ, εξερευνώ είναι μια πολύ καλή βάση για να δομηθούν μια σειρά από δραστηριότητες στο σπίτι που θα καθηλώσουν τα παιδιά!

1… Φτιάξτε σπιτικό παγωτό.

Τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν! Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ξεχάσετε το βραδινό φαγητό. Στη συνέχεια, καθοδηγήστε τα και αφήστε να παίξουν και να διασκεδάσουν με τα υλικά! Όσο περισσότερο λερωθούν τόσο πιο νόστιμο θα τους φανεί το αποτέλεσμα!

2… Κρυψώνα από χαρτόκουτα.

Ίσως η πιο must δραστηριότητα για απασχόληση μέσα στο σπίτι ή σε περιορισμένο χώρο. Συγκεντρώστε μερικά χαρτόκουτα, δώστε τις απαραίτητες οδηγίες και αφήστε τα να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική κρυψώνα!

3… Θέατρο σκιών.

Φτιάξτε το δικό σας θέατρο σκιών! Με μερικά χαρτόνια, ένα λευκό πανί και αρκετή φαντασία ένα είναι σίγουρο! Το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τα παιδιά και εσάς! Στα συν του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ότι θα αισθανθείτε υπερήφανοι για τον κόπο σας. Και εσείς και τα παιδιά!

4… Δημιουργία Λαχανόκηπου.

Ακόμα και μέσα σε μια γωνίτσα της βεράντας ή του μπαλκονιού ένας όμορφος μικρός λαχανόκηπος θα γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών. Και που ξέρετε! Ίσως αποκτήσετε τα δικά σας λαχανικά!

5… Ημέρα Πειρατών.

Δημιουργήστε θεματικές ημέρες. Η ημέρα των πειρατών θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους μιας και οι πειρατές είναι αγαπημένοι ήρωες σε μια ευρεία ηλικιακή γκάμα. Δώστε κατευθύνσεις και αφήστε τα φτιάξουν χάρτη, θησαυρό ακόμα και αξεσουάρ ή κοστούμια. Είναι εύκολο και γίνεται με πολύ απλά υλικά!

6… Κατασκευή φωλιάς για πουλιά με ανακυκλώσιμα υλικά.

Μια όμορφη φωλιά για τα πουλάκια είναι χρήσιμη είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι! Βρείτε ανακυκλώσιμα υλικά και δείξτε στα παιδιά πως μπορούν να φτιάξουν μια όμορφη φωλίτσα για τα πουλάκια!

7… Road trip.

Βρείτε έναν κλασσικό χάρτη της Ελλάδας ή του κόσμου και σημειώστε τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφθείτε με αυτοκίνητο. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και σχεδιάστε τις διαδρομές για το δικό σας road trip!

8… Σπιτική πίτσα.

Η πίτσα είναι από τα πλέον αγαπημένα φαγητά των παιδιών! Επιλέξτε μαζί τους αγαπημένα υλικά και δημιουργήστε την δική σας μοναδική πίτσα!

9… Σπιτική λεμονάδα.

Η σπιτική λεμονάδα είναι τόσο απλή και εύκολη ως συνταγή, που στα παιδιά θα φανεί κυριολεκτικά παιχνιδάκι!

10… Φτιάξτε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι.

Πολλοί τρόποι και ατελείωτες επιλογές! Με ένα κομμάτι χαρτόνι, μερικά χρώματα, δυο κουμπιά για πιόνια, ένα ζάρι και μπόλικη φαντασία δώστε στα παιδιά το πεδίο και την δυνατότητα να φτιάξουν την δική τους πίστα και το δικό τους καταπληκτικό χειροποίητο επιτραπέζιο παιχνίδι!


Γιώργος Δουργούτης

Τρελοπατούσες | Διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων www.trelopatouses.gr

Ο Γιώργος Δουργούτης ασχολείται με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, τη συγγραφή Παραμυθιών και την ηθοποιία.

 
Εκτύπωση