10 πράγματα που μας εκπλήσσουν σχετικά με τη Θάλασσα!

1. Η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν κάποτε ξηρή, αλλά πριν από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια ο Ατλαντικός Ωκεανός ξεχύθηκε μέσω των στενών του Γιβραλτάρ με ρυθμό 1000 φορές μεγαλύτερο απ’ αυτόν του Αμαζονίου, γεμίζοντας τη Μεσόγειο σε περίπου 2 χρόνια!

2. 29.000 ψεύτικες πάπιες (από καουτσούκ) χάθηκαν στη θάλασσα το 1992 και εξακολουθούν να εντοπίζονται μέχρι και σήμερα, εξελίσσοντας τις γνώσεις της ανθρωπότητας σχετικά με τους Ωκεανούς.

3. Ο πάγος της θάλασσας είναι πόσιμος γιατί περιέχει το ένα δέκατο αλατιού από το θαλασσινό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πάγος δεν ενσωματώνει το θαλασσινό αλάτι στην κρυσταλλική του δομή.

4. Το πλάτος του Ειρηνικού Ωκεανού είναι 5 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Σελήνης.

5. Η Βαλτική Θάλασσα δεν αναμειγνύεται με τη Βόρεια Θάλασσα λόγω της διαφοράς της πυκνότητας τους.

6. Εάν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται, οι ωκεανοί θα «μετανάστευαν» στους πόλους, δημιουργώντας μία γιγαντιαία ήπειρο στον Ισημερινό και δύο πολικούς ωκεανούς, βυθίζοντας σχεδόν ολόκληρο το βόρειο μέρος των ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Ρωσία.

7. Αν εξορύσσαμε όλο τον χρυσό από τους ωκεανούς, θα υπήρχε αρκετός για όλους με 4 κιλά να αντιστοιχούν στον καθένα μας.

8. Έχουμε πιο λεπτομερείς χάρτες της επιφάνειας του Άρη, απ’ ότι έχουμε για τους ωκεανούς της Γης.

9. Υπάρχει ένας τεράστιος υπόγειος ωκεανός κάτω από την ήπειρο της Ασίας, στο μέγεθος του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά είναι «εγκλωβισμένος» μέσα σε βράχους.

Τι συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα;!

10. Όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια, γενετικά σχετίζονται με ένα πρόσωπο που έζησε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κάπου μεταξύ 6 – 10.000 χρόνια πριν. Μέχρι τότε τα μάτια κάθε ανθρώπου ήταν καφέ.

 
Εκτύπωση