Απαριθμώντας τη θετικότητα

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος – Οικογενειακός Σύμβουλος | www.xidaras.gr & www.paidi-efivos.gr

Θετικότητα είναι το καθετί θετικό.

Σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες που παράγουμε οι ίδιοι αλλά και ιδέες, εικόνες, μουσικές, ακόμα και μια ματιά ή μια κουβέντα που προσλαμβάνουμε από τους άλλους γύρω μας.

Όπως καταλαβαίνετε ακολουθεί ένας κατάλογος που αποτελεί μονάχα ένα ελάχιστο μέρος μιας τέλειας, δυνητικής απαρίθμησης….

Τι είναι θετικό:

1. Αγαπώ τον εαυτό μου, τους άλλους, τη φύση, την ίδια την υπόσταση της ζωής, τη ζωντάνια της!

2. Νοιάζομαι για τον εαυτό μου, τους άλλους, τη φύση. Φροντίζω τις σχέσεις μου με όλα αυτά αλλά και με το καθένα ξεχωριστά.

3. Διατηρώ επαφή με τα συναισθήματά μου. Νιώθω, αφουγκράζομαι τις αποχρώσεις του «μέσα» μου.

4. Εκφράζομαι ελεύθερα, δυνατά, σιγά, πολύ, λίγο, σοβαρά, αστεία… Ανοίγω -όσο μπορώ- την ψυχή μου και την επικοινωνώ με τον κόσμο γύρω μου.

5. Ακονίζω τη σκέψη μου. Διαβάζω, ενημερώνομαι, μαθαίνω. Δε λιμνάζω στα στερεότυπα και στις δογματικές αντιλήψεις.

6. Δημιουργώ.  Κινούμαι έναντι της στασιμότητας, δεν επαναπαύομαι , εξελίσσομαι…

7. Αφήνω χώρο στη φαντασία (τον μοναδικό ιδιωτικό χώρο που – σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον – δεν έχει πρόσβαση κανείς, είμαι απόλυτα ελεύθερος, δεν χρειάζεται να δώσω δικαιώματα κλπ.)

8. Νοιάζομαι για το σώμα μου: Την υγιεινή του, τη διατροφή μου. Αγαπώ την εικόνα μου και φροντίζω για τη σωστή και επαρκή ανάπτυξη της.

9. Ξεκουράζομαι. Απενοχοποιώ την ανάπαυση, την αργία το λίγο. Μαθαίνω να απολαμβάνω την ησυχία, τους χαλαρούς ρυθμούς – τουλάχιστον ως αντιστάθμισμα σε μια πολύβουη καθημερινότητα.

10. Τρέφω την πνευματικότητα μου, με ότι της κάνει καλό: Θέατρο, μουσική, ένα καλό βιβλίο, μια καλή συζήτηση, διαλογισμό, ένας περίπατος στη φύση, για κάποιους η εκκλησία, για άλλους κάτι άλλο…

11. Απαριθμώντας τη θετικότητα, αναλογίζομαι πόσες χαρές – μικρές, απλές, προσβάσιμες – έχει η ζωή…


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Οικογενειακός Σύμβουλος, τ. συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». | www.xidaras.gr & www.paidi-efivos.gr

Εκτύπωση