Η σπουδαιότητα της συνεργασίας της οικογένειας με το Σχολείο

Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής

   

Michal Grosicki

 
 
Η συνεργασία οικογένειας και Σχολείου είναι όχι απλώς σημαντική αλλά αναγκαία. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου και να το σέβονται για να το σεβαστεί κατ’ επέκταση και το παιδί. Ο σεβασμός είναι απαραίτητος και από τις δύο πλευρές.
• Γινόμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας.
• Έχουμε συχνή επικοινωνία με τις δασκάλες και συζητάμε ανοιχτά τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας ή οτιδήποτε μας δυσκολεύει στη σχέση μας με το παιδί.
• Η δασκάλα είναι σύμμαχος!
• Επεξεργαζόμαστε με κριτικό πνεύμα τα όσα μας λέει η δασκάλα για το παιδί μας και δεν τα απορρίπτουμε ευθύς εξαρχής.
• Δεν αφήνουμε τις ανυπέρβλητες μητρικές ή πατρικές αντιστάσεις να αγχώσουν το παιδί και να σταθούν εμπόδιο στην ομαλή προσαρμογή του στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο και να παρακωλύσουν τη διαπαιδαγώγηση του.
• Ο Παιδικός Σταθμός δεν είναι πάρκινγκ παιδιών, αλλά ένα μικρό Πανεπιστήμιο, μια μικρογραφία της κοινωνίας που έχει τους δικούς της κανόνες και το παιδί καλείται να βγει από το ασφαλές και απολύτως προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και να προσαρμοστεί σε αυτόν το σχολικό χώρο, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητες του!
• Εάν το παιδί μας δυσκολεύεται ν’ ακολουθήσει τους κανόνες στο Σχολείο και βγάζει άρνηση, ανυπακοή ή επιθετική συμπεριφορά, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το παιδί μας είναι κακό, αλλά ότι είναι πολύ φοβισμένο με κάτι που το απασχολεί.
Διαβάστε περισσότερα…
       

                                                     

Χρυσή Γαμπιεράκη
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας,
Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής
 
Η Χρυσή Γαμπιεράκη είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Αναπτυξιακές Διαταραχές και την Ειδική Αγωγή και Αριστούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Κοινωνικής Θεολογίας. Εργάζεται ως Παιδαγωγός σε Παιδικό Σταθμό και πραγματοποιεί ομιλίες σε γονείς και σχολεία. Είναι επίσης Εξωτερικός Συνεργάτης του Κέντρου Πρώϊμης Παρέμβασης για το παιδί & τους γονείς «Συν-εργάζομαι».
[Δείτε τα άρθρα της Χρυσής Γαμπιεράκη εδώ]
   
Εκτύπωση