Σχέσεις με αδέρφια – ανταγωνισμός

Γράφει η Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, κ. Ευγενία Ζαρίφη
 

Joshua Clay

Όταν γεννιέται ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια, οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιούν ότι η «ζήλια» είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε το πρώτο παιδί να μπορεί να αντέξει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα!

Σ’ ένα παιδί που ζηλεύει μπορείτε να εξηγήσετε ό,τι μερικές φορές το μωρό, μπορεί να απασχολεί την ώρα της μητέρας! Τα ανταγωνιστικά παιδιά χρειάζονται να σιγουρεύονται διαρκώς για την αγάπη των γονιών τους.

Δώστε στο παιδί πολλή αγάπη, ενδιαφέρον και προσοχή για να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεται μέσα του.

Για να υπονομεύσετε τη συμπεριφορά ζήλιας και να τονώσετε την αυτοεκτίμηση – αυτοπεποίθηση του παιδιού σας παραθέτω τους παρακάτω τρόπους:

1. Αφιερώστε έστω 1 – 2 φορές την εβδομάδα χρόνο (11/2 – 2 ώρες) αποκλειστικά στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Το κάθε παιδί έχει ανάγκη γι’αυτό το προνόμιο κι ευκαιρία να είναι «το μοναδικό παιδί».

2. Δώστε έμφαση σε δραστηριότητες και μέρη όπου το παιδί προτιμά και νιώθει ευχάριστα!

3. Να επιβραβεύετε το παιδί!

4. Τα προβλήματα του παιδιού να επιλύονται από το ίδιο κι ΟΧΙ από τους γονείς του. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να χειρίζεται τον εαυτό του σε καταστάσεις διαφωνίας – θυμού κτλ. χωρίς την παρέμβαση των γονέων!

5. Βάλτε όρια στα παιδιά (λίγα και σταθερά) έτσι ώστε να τους γίνει συνείδηση ότι κινούνται μέσα σ’ ένα πλαίσιο. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την κρίση τους και να ισορροπήσουν ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει». Αυτή η ισορροπία θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας υγιούς αυτοεκτίμησης.

6. Τέλος, δώστε στο παιδί την ευκαιρία να παίρνει αποφάσεις! Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να συνηθίζει – εξασκηθεί στη λήψη αποφάσεων: Από τις πιο ασφαλείς κι εύκολες στις πιο περίπλοκες.


Ευγενία Ζαρίφη
Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής
Εκτύπωση