1,323 total views, 1 views today

Υπερκινητικό παιδί ή απλώς πειραχτήρι;

Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής

   

Pexels.com
   
Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι μία αναπτυξιακή δυσκολία, μία νευρολογική συμπεριφορική διαταραχή, που οφείλεται σε γενετικούς και άλλους παράγοντες και χαρακτηρίζει αρκετά παιδιά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η συχνότητα φτάνει περίπου στο 5 – 7 % στη σχολική κοινότητα και αναλογεί σε 4 αγόρια προς 1 κορίτσι.


Το Σύνδρομο ΔΕΠΥ – Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), έχει 3 κατηγορίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία DSM-IV:

1. Διάσπαση Προσοχής
2. Υπερκινητικότητα
3. Συνδυασμένη Διάσπαση Προσοχής – Υπερκινητικότητα
Για να διαπιστώσουμε αν το παιδί μας έχει Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα θα πρέπει να παρουσιάζει για μεγαλύτερο διάστημα των 6 μηνών, συγκεκριμένες συμπεριφορές, που θα μας υποψιάσουν. Πολλά παιδιά λειτουργούν με μία έντονη παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα στην καθημερινή τους ζωή, που τα ωθεί σε πολύ έντονες και εκρηκτικές αντιδράσεις, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητά τους, αλλά και τις σχέσεις τους με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ορίων από οικογενειακής πλευράς και σε εκπαιδευμένη χειριστική συμπεριφορά του παιδιού και όχι στο Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ, που θα μας κάνουν να ανησυχήσουμε είναι:

-Προβλήματα συγκέντρωσης, διάσπαση προσοχής. Το παιδί δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του, τη μελέτη του, ή μία δραστηριότητα, ένα παζλ, κ.α. καθώς το παραμικρό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να του διασπάσει την προσοχή του.
-Δείχνει σημάδια αφηρημάδας. Ξεχνάει πολύ εύκολα, φαίνεται σα να μη δίνει βάση όταν κάποιος του μιλάει, σαν να μην ακούει.
-Έχει μία έντονη παρορμητικότητα, προς όλους. Πετάγεται και διακόπτει, πριν ολοκληρώσει ο άλλος τα λεγόμενά του, συνήθως με έντονη φωνή, μιλάει συνεχώς και αδιάκοπα, χωρίς να νιώθει ενοχές ή ντροπή που διακόπτει/ακυρώνει τον συνομιλητή του.
-Παρουσιάζει δυσκολία στη ματαίωση και την υπομονή, δε δέχεται να χάνει, να περιμένει, θέλει να γίνεται το δικό του και όταν αυτό δε γίνει, έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού, νευρική και ανώριμη συμπεριφορά με έντονες αντιδράσεις . Δείχνει να είναι επίμονο, απόλυτο και απαιτητικό.
-Δυσκολεύεται να διατηρήσει ουσιαστικές φιλίες, λόγω και των έντονων ξεσπασμάτων του και συνήθως καταλήγει μόνο του.
-Αντιμετωπίζει δυσκολία στην οργάνωση του χώρου, οπού χάνει τα προσωπικά του αντικείμενα πολύ συχνά, π.χ. τη γόμα του, τα μολύβια του κ.α. Επίσης είναι απρόσεκτο στις κινήσεις του στο χώρο. Συχνά θα «χτυπήσει» κατά λάθος τους συμμαθητές του, εξαιτίας της υπερδραστηριότητάς του αλλά είναι και το ίδιο επιρρεπές στα μικροατυχήματα.
-Δυσκολεύεται επίσης και στην οργάνωση του χρόνου. Αργεί, καθυστερεί να ετοιμαστεί για μία δραστηριότητα κλπ.
-Είναι ανυπόμονο και παρορμητικό. Δεν τελειώνει ποτέ,αυτό που έκανε, το αφήνει στη μέση για να πιάσει κάτι άλλο.
-Δείχνει πάντα έτοιμο για να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να ανεβεί κάπου.
-Μπορεί να παρουσιάσει μαθησιακά προβλήματα ή δυσλεξία, ή γενικότερα να υπάρχει συννοσηρότητα με κάποια άλλη αναπτυξιακή δυσκολία.
-Έχει ασταθή συμπεριφορά.
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθημα ότι «Είμαι ανεπαρκής, συνεχώς δυσκολεύω και απογοητεύω τους άλλους».


Εάν το παιδί μας, παρουσιάζει έντονα ορισμένες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω συμπεριφορές, θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια ειδικού. Οι επιστημονικές ειδικότητες που μπορούν να διαγνώσουν ΔΕΠΥ, είναι:

-Ψυχολόγοι
-Παιδοψυχίατροι
-Παιδονευρολόγοι
-Αναπτυξιολόγοι Παιδίατροι.
Με τη Διάγνωση ΔΕΠΥ, πρέπει να ξεκινάει αμέσως και η θεραπευτική παρέμβαση από ειδικούς καθώς με αυτήν το παιδί, εκπαιδεύεται σε πιο λειτουργικές συμπεριφορές, αποκτά αυτοεκτίμηση και αποκαθιστά τις σχέσεις του στο σχολικό, φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.
     

                                                     

Χρυσή Γαμπιεράκη
Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας,
Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής
 
Η Χρυσή Γαμπιεράκη είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Αναπτυξιακές Διαταραχές και την Ειδική Αγωγή και Αριστούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Κοινωνικής Θεολογίας. Εργάζεται ως Παιδαγωγός σε Παιδικό Σταθμό και πραγματοποιεί ομιλίες σε γονείς και σχολεία. Είναι επίσης Εξωτερικός Συνεργάτης του Κέντρου Πρώϊμης Παρέμβασης για το παιδί & τους γονείς «Συν-εργάζομαι».
[Δείτε τα άρθρα της Χρυσής Γαμπιεράκη εδώ]

Εκτύπωση