10 συμβουλές για να ηρεμήσετε το παιδί σας σε 1 λεπτό!
1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνεση.
Πριν πάτε οπουδήποτε με το παιδί, βεβαιωθείτε ότι έχει κοιμηθεί, έχει φάει κι έχετε μαζί σας ότι μπορεί να χρειασθεί. Μπορεί για παράδειγμα να χρειάζεται το αγαπημένο του παιχνίδι ή/και μία κουβερτούλα αν κάνει κρύο.
2. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει.
Φροντίστε να δίνετε τη δυνατότητα στο παιδί σας να διαλέγει. Δε μιλάμε για επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον του αλλά μικρές επιλογές που θα του δώσουν την ευκαιρία να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο. Κάτι που σημαίνει ότι αναλαμβάνει σιγά σιγά τις πρώτες του ευθύνες. Με αυτό τον τρόπο θα δει πως οι επιλογές του επηρεάζουν τις πράξεις και τα συναισθήματα του. Μία καλή λύση είναι να του δώσετε την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα σε 2 εξίσου καλές επιλογές όπως για παράδειγμα αν προτιμά να πλύνει τα δόντια του ή να ντυθεί πρώτα μόνο του πριν πάει στο Νηπιαγωγείο/Σχολείο κτλ.
3. Βρείτε τι είναι εκείνο που πραγματικά ενοχλεί το παιδί σας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για τα παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών. Τα παιδιά σε αυτή την περίοδο της ζωής τους διαθέτουν ένα λεξιλόγιο περίπου 50 λέξεων με τις οποίες δε μπορούν να σχηματίσουν μία ολόκληρη πρόταση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη λαχτάρα για κάτι, σκέψεις κι επιθυμίες που απλώς δε μπορούν να τις μοιραστούν μαζί σας… Συνεπώς, εσείς δεν παίρνετε το μήνυμα κι εκείνα δεν παίρνουν την απάντηση που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα; Ξεσπούν σε κλάματα και φωνές! Παιδίατροι συστήνουν την εξής λύση: Να δημιουργήσετε τη δική σας νοηματική γλώσσα! Το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι να τους μάθετε να δείχνουν τις βασικές λέξεις: Τροφή, γάλα, ύπνος κλπ.
4. Αποσπάστε του την προσοχή.
Μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια ενός ξεσπάσματος πριν ακόμα αυτό εκδηλωθεί όταν για παράδειγμα το παιδί αρχίζει να κοκκινίζει. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρείτε τρόπους να του αποσπάσετε την προσοχή προτείνοντάς του να βγείτε μαζί για έναν περίπατο ή να διαβάσετε το αγαπημένο του παραμύθι κλπ. Ακόμα κι ένα αστείο ή μια γκριμάτσα μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή.
5. Γίνετε ένας καλός δάσκαλος για το παιδί σας.
Θυμάστε την αγαπημένη σας δασκάλα ή τον αγαπημένο σας δάσκαλο στο Σχολείο; Πως θα σας φαινόταν να γίνετε εσείς για το δικό σας παιδί αυτή η καλή δασκάλα ή ο καλός δάσκαλος; Πρώτα απ’όλα, σταματήστε να του θυμώνετε συνέχεια για τα ξεσπάσματα του. Μία καλή δασκάλα ή ένας καλός δάσκαλος δε θυμώνει με τον μαθητή του επειδή δεν είναι καλός στη Φυσική. Είναι σημαντικό, επίσης, να του διδάξετε πως να ξεπερνά μία απογοήτευση. Δείξτε του ότι μπορεί να βοηθηθεί ζωγραφίζοντας, διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας με το αγαπημένο του παιχνίδι ή αγκαλιάζοντας το αγαπημένο του αρκουδάκι. Κάτι εξίσου σημαντικό που χρειάζεται να του διδάξετε είναι πως οι λέξεις μπορούν να ακουστούν και να γίνουν πολύ περισσότερο κατανοητές απ’ότι τα ουρλιαχτά και οι τσιρίδες. Τα παιδιά κατά βάθος πάντα θέλουν να κάνουν αυτό που είναι σωστό, απλώς ορισμένες φορές δε γνωρίζουν τι είναι σωστό. Εξηγήστε του τις ανησυχίες και τους φόβους σας χωρίς να του φωνάζετε. Μπορείτε ακόμα και να του φτιάξετε μία εξατομικευμένη λίστα για να εκφράζει με συγκεκριμένες λέξεις τα αρνητικά του συναισθήματα.
6. Μην προκαλείτε τα ξεσπάσματα!
Σίγουρα κανένας γονιός δε θέλει κάτι τέτοιο αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν πως μπορούν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα του παιδιού τους. Παράδειγμα: Αρέσει στο παιδί σας η ζάχαρη όπως και στα περισσότερα παιδιά; Τότε δεν υπάρχει λόγος να αφήνετε μπροστά στα μάτια του γλυκά στο σπίτι λέγοντας του να μην τα τρώει επειδή του κάνουν κακό! Προειδοποιήστε το πριν κάνει κάτι που δεν είναι σωστό και εξηγήστε του γιατί είναι απαραίτητο να μην το κάνει και να κάνει κάτι άλλο.
7. Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις.
Είναι ιδανικό να προτιμάτε να δίνετε θετικές συμβουλές αντί για αρνητικές. Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να φωνάξετε «ΟΧΙ», «ΜΗ» ή «ΣΤΑΜΑΤΑ», μην το κάνετε. Το να πείτε στο παιδί σας να μην χοροπηδάει στον καναπέ για παράδειγμα, θα του δώσει κίνητρο να κάνει το αντίθετο, ειδικά αν έχει κακή διάθεση. Μπορείτε να του πείτε ότι ο καναπές είναι για να καθόμαστε και μπορεί να πάει έξω αν θέλει να χοροπηδήξει. Κάτι τέτοιο θα ακουστεί πολύ καλύτερα στο παιδί σας και είναι πολύ πιθανό ότι δε θα οδηγηθείτε σε σύγκρουση.
8. Κρατήστε σοβαρό ύφος.
Συστήστε στο παιδί σας ένα νέο οικογενειακό κανόνα που σας δίνει το δικαίωμα να μην του απαντάτε όταν γκρινιάζει. Αν γκρινιάξει, κρατήστε σοβαρό ύφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα προειδοποιητικό σήμα που θα του δείχνει ότι πρόκειται να σταματήσετε να ακούτε τη γκρίνια του. Για παράδειγμα μπορείτε να τραβήξετε το αυτί σας, να κουνήσετε το κεφάλι σας ή/και ότι άλλο εσείς επιλέξετε.
9. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν το αξίζει.
Ευχαριστήστε το παιδί σας όταν κάνει το σωστό. Μπορείτε για παράδειγμα να ευχαριστήσετε το παιδί σας που χρησιμοποίησε την κανονική του φωνή ή να του πείτε ό,τι τα αυτιά σας αγαπούν αυτή τη φωνή. Δεν υπάρχει λόγος να νιώσετε άβολα με το να το ευχαριστείτε για βασικά πράγματα. Δώστε του κίνητρο να συμπεριφέρεται ωραία με μικρά ανταλλάγματα όπως για παράδειγμα να δει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια αν κάτσει πρώτα ήσυχα και φάει όλο το φαγητό του.
10. Φερθείτε έξυπνα με το χαρτζιλίκι.
Το χαρτζιλίκι προορίζεται για να επιτρέπει στο παιδί να εξοικονομεί χρήματα για να αγοράσει είτε ένα ξεχωριστό παιχνίδι που του αρέσει, είτε δώρα για τα αδέρφια ή άλλους συγγενείς του αλλά και για να βγει για βόλτα με τους φίλους του (όταν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί). Αν δίνετε πολύ παραπάνω χαρτζιλίκι στο παιδί σας, θα δυσκολευτεί πολύ να ξεχωρίζει την αξία των χρημάτων. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς ότι τα χρήματα δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται και μας λείπουν όταν τα ξοδεύουμε. Σε ορισμένες οικογένειες συνηθίζεται τα παιδιά να πληρώνονται όταν κάνουν δουλειές του σπιτιού. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι καλή ιδέα καθώς μπορεί να τους μπερδέψει κι έτσι θα νομίζουν ότι ο μόνος λόγος για να κάνουν κάτι καλό για την οικογένεια είναι τα χρήματα…!