Είναι η αυστηρή χορτοφαγία (βιγκανισμός) ασφαλής για τα παιδιά;

Pixabay

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism) είναι μία φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βέγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές. Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους – ηθικούς, όπως τα δικαιώματα των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους.

Μ’ ένα μέρος του κόσμου στην Ελλάδα να τον ακολουθεί λόγω μόδας κι ένα (ευτυχώς) πολύ μεγαλύτερο να τον έχει υιοθετήσει ως στάση ζωής, ο βιγκανισμός τελικά δέχεται πληθώρα αρνητικών κριτικών όχι τόσο ως τρόπος ζωής αλλά κυρίως ως τρόπος διατροφής. Συνεπακόλουθα της αρνητικής αντιμετώπισης από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είναι και τα εξής ερωτήματα που αφορούν κυρίως τους vegan γονείς:

Κατά πόσον αυτή η διατροφή είναι ασφαλής για τα παιδιά; Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές κι επαρκείς από άποψη πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των παιδιών;

Οι γονείς ανέκαθεν πίεζαν τα παιδιά να τρώνε λαχανικά. Πολυετής έρευνα διαπίστωσε ωστόσο, ότι από το 1995 και μετά έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών (ηλικίας μεταξύ 8 και 17 ετών) που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα.

Σύμφωνα με τον Reed Mangels, ειδικό διατροφολόγο στη Βαλτιμόρη, «οι δίαιτες Vegan μπορούν να παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τις μη Vegan».

Αντίστοιχη είναι η άποψη της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, σύμφωνα με την οποία οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές, επαρκείς από άποψη πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας κάποιες ασθένειες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χορτοφαγία είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.

Το πραγματικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι γονείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ο Mangels, δεν είναι αν η χορτοφαγία είναι ασφαλής για τα παιδιά, αλλά πώς πρέπει να την ακολουθήσει το παιδί, ζήτημα αρκετά περίπλοκο.

«Δεν αρκεί να βγάλουμε το κρέας από το πιάτο του παιδιού, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές τροφών», σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η λέξη vegan, (προφέρεται /ˈviːgən/, προήλθε από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944. Αυτό συνέβη γιατί η Έλσι Σρίγκλεϋ και ο Ντόναλντ Γουάτσον θεωρούσαν ανήθικη τη χρήση του όρου χορτοφάγος για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society). Συνδύασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τον όρο vegan.

Από την ίδρυσή της η Βρετανική Κοινότητα των Αυστηρά Χορτοφάγων, χρησιμοποίησε τον όρο vegan, για να συμπεριλάβει όλους εκείνους τους ανθρώπους που απέκλειαν από κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής τα ζωικά προϊόντα, σε αντίθεση με εκείνους που τα απέκλειαν μόνο από τη διατροφή τους. Αν και η ολική χορτοφαγία με τη μορφή που έχει σήμερα είναι προϊόν του 20ού αιώνα, η αποχή από κάθε ζωικό προϊόν μπορεί να βρεθεί σε πολλές θρησκείες του παρελθόντος.

Δημοσκόπηση του Time/CNN που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2002, έδειξε πως το 4% των ενηλίκων Αμερικανών θεωρεί τον εαυτό του χορτοφάγο, και το 5% εξ’ αυτών θεωρεί τον εαυτό του αυστηρά χορτοφάγο. Η εφημερίδα Times σε παρόμοια έρευνα για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε πως στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 250.000 αυστηρά χορτοφάγοι.[1]

Στην Ελλάδα συστήθηκε μόλις το 2014 ένα σωματείο (διαταγή 292-30/6/2014 του Ειρηνοδικείου Αθηνών) με την επωνυμία Ένωση των Βίγκαν, το οποίο προωθεί τον βιγκανισμό.

 
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εκτύπωση