Η πιο όμορφη περίοδος για μία γυναίκα, η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου έως την ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό.

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία στάδια: το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο.

Τα τρία στάδια της εγκυμοσύνης – Το πρώτο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από τη σύλληψη έως τη 12η εβδομάδα της κύησης. Το δεύτερο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από τη 13η ως την 27η εβδομάδα. Το τρίτο τρίμηνο καλύπτει την περίοδο από την 28η εβδομάδα έως τον τοκετό.

Πρώτο τρίμηνο – 1η εβδομάδα (σύλληψη) έως 12η εβδομάδα.

Πρώτο τρίμηνο – Πρώιμες αλλαγές στο γυναικείο σώμα: Παρατηρούνται οι πρώτες μεταβολές που σηματοδοτούν την επιτυχή γονιμοποίηση του ωαρίου. Η απουσία της περιόδου είναι σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο εμφανές σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Πρώτο τρίμηνο – Σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές: Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε οργάνου και συστήματος στο γυναικείο σώμα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας (π.χ. κόπωση, ευαισθησία και πρήξιμο των μαστών, ναυτία και τάση προς έμετο, λιγούρες ή αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά, εναλλαγές στη διάθεση, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, πονοκέφαλος, καούρες).

Πρώτο τρίμηνο – Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες της γυναίκας: Η γυναίκα ίσως χρειάζεται να κοιμάται πιο νωρίς ή να τρώει πιο συχνά. Άλλες γυναίκες νιώθουν δυσφορία και άλλες όχι. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική ακόμη και στην ίδια γυναίκα.

Πρώτο τρίμηνο – Το μωρό στις 4 εβδομάδες: Στις τέσσερις εβδομάδες της κύησης, έχει αρχίσει να σχηματίζεται το νευρικό σύστημα του μωρού (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και η καρδιά του και αναπτύσσονται σιγά-σιγά τα άκρα του. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 10 χιλιοστά.

Πρώτο τρίμηνο – Το μωρό στις 8 εβδομάδες: Έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου, η καρδιά του αρχίζει να χτυπά, τα χέρια και τα πόδια του μεγαλώνουν, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά το προσώπου και είναι εμφανής πια ο ομφάλιος λώρος. Στο τέλος των 8 εβδομάδων, το μωρό έχει φτάσει σχεδόν τα 2,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια.

Πρώτο τρίμηνο – Το μωρό στις 12 εβδομάδες: Τα νεύρα και οι μύες του εμβρύου έχουν αρχίσει να συλλειτουργούν, το αναπαραγωγικό σύστημα δείχνει αν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι και τα βλέφαρα κλείνουν για να προστατεύσουν τα μάτια που αναπτύσσονται. Τα μάτια θα ανοίξουν και πάλι κατά την 28η εβδομάδα. Το μωρό έχει ύψος περίπου 8 εκατοστά και ζυγίζει σχεδόν 30 γραμμάρια.

Δεύτερο τρίμηνο – 13η εβδομάδα έως 28η εβδομάδα

Δεύτερο τρίμηνο – Αλλαγές που βιώνει η γυναίκα: Η ναυτία και η κόπωση υποχωρούν μερικώς ή εντελώς. Το σώμα αλλάζει αρκετά. Αρχίζει να μεγαλώνει η κοιλίτσα και μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να νιώθει το μωρό της να κινείται.

Δεύτερο τρίμηνο – Σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές: Πόνος στη μέση, την κοιλιά, τη βουβωνική χώρα ή τους μηρούς, ραγάδες στην κοιλιά, το στήθος, τους μηρούς ή τους γλουτούς, αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας γύρω από τις θηλές (γίνεται πιο σκούρο), μια γραμμή εμφανίζεται επάνω στο δέρμα από τον αφαλό ως το αιδοίο (linea nigra), σκούρες κηλίδες επάνω από τα μάγουλα, στο μέτωπο, τη μύτη ή το επάνω χείλος (chloasma faciei), μούδιασμα στις παλάμες, φαγούρα στην κοιλιά, τις παλάμες και τις πατούσες, πρήξιμο στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πρόσωπο.

Δεύτερο τρίμηνο – Το μωρό στις 16 εβδομάδες: Συνεχίζει να αναπτύσσεται το μυοσκελετικό σύστημα του μωρού, σχηματίζεται το δέρμα. Το μωρό έχει φτάσει τα 10-12 εκατοστά ύψος και ζυγίζει σχεδόν 90 γραμμάρια.

Δεύτερο τρίμηνο – Το μωρό στις 20 εβδομάδες: Το μωρό γίνεται πιο δραστήριο και η μητέρα μπορεί να το νιώσει να κινείται ή να κλωτσά. Έχουν σχηματιστεί πλήρως τα φρύδια, οι βλεφαρίδες και τα νύχια. Το μωρό μπορεί πλέον να ακούει και να καταπίνει. Το μωρό έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά και ζυγίζει 270 γραμμάρια.

Δεύτερο τρίμηνο – Το μωρό στις 24 εβδομάδες: Ο νωτιαίος μυελός του μωρού αρχίζει να παράγει αιμοσφαίρια. Έχουν σχηματιστεί οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα και το μωρό έχει αποκτήσει δακτυλικά αποτυπώματα. Το μωρό αρχίζει να βγάζει μαλλιά και τα πνευμόνια έχουν σχηματιστεί πλήρως, όμως δε λειτουργούν ακόμη. Ο κύκλος του ύπνου του μωρού είναι πια σταθερός. Το μωρό αρχίζει να αποθηκεύει λίπος και ζυγίζει περίπου 750 γραμμάρια, ενώ έχει ύψος περίπου 30 εκατοστά.

Τρίτο τρίμηνο – 29η εβδομάδα έως 40η εβδομάδα (τοκετός)

Τρίτο τρίμηνο – Αλλαγές που βιώνει η γυναίκα: Το τρίτο τρίμηνο είναι το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Όσο το μωρό μεγαλώνει και ασκεί πίεση στα εσωτερικά όργανα, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπνοή ή συχνοουρία. Τέτοιες αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές.

Τρίτο τρίμηνο – Σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές: Πρήξιμο στους αστραγάλους, τα δάχτυλα και το πρόσωπο, αιμορροΐδες, ευαισθησία των μαστών, συσπάσεις, δύσπνοια, καούρες, προβλήματα στον ύπνο.

Τρίτο τρίμηνο – Αλλαγές όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού: Ο τράχηλος της μήτρας γίνεται πιο λεπτός και μαλακός ώστε το γεννητικό κανάλι να ανοίξει ευκολότερα.

Τρίτο τρίμηνο – Το μωρό στις 32 εβδομάδες: Τα οστά του μωρού έχουν σχηματιστεί πλήρως, όμως είναι ακόμη μαλακά. Το μωρό κινείται και κλωτσά περισσότερο. Τα μάτια του μωρού ανοιγοκλείνουν. Ο οργανισμός του μωρού αρχίζει να αποθηκεύει μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Το μωρό ζυγίζει περίπου 2 κιλά και έχει ύψος περίπου 40 εκατοστά.

Τρίτο τρίμηνο – Το μωρό στις 36 εβδομάδες: Αυξάνεται το σωματικό λίπος του μωρού. Το μωρό μεγαλώνει συνεχώς και δεν υπάρχει πια αρκετός χώρος για να κινηθεί. Το μωρό ζυγίζει περίπου 3 κιλά και έχει ύψος 44 εκατοστά.

Τρίτο τρίμηνο – Το μωρό στις 37-40 εβδομάδες: Τα όργανα του μωρού λειτουργούν πλέον ανεξάρτητα. Όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού, το μωρό μπορεί να γυρίσει ώστε το κεφαλάκι του να βρίσκεται προς τα κάτω.

Εκτύπωση