Κρήτη | Προσομοίωση πραγματικής ανασκαφής για παιδιά στην Κίσσαμο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής «archaeolab», στην Κίσσαμο | zarpanews.gr
Προσομοίωση πραγματικής ανασκαφής, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, πραγματοποιείται στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Καστέλι Χανίων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής, έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν, βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους.


Στον χώρο λειτουργεί μία υπαίθρια προσομοίωση μινωικής οικίας, σε φυσικό μέγεθος, με επιμέρους αποθηκευτικούς, οικιστικούς και εργαστηριακούς χώρους.

Τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν μεταξύ άλλων αρχιτεκτονικά στοιχεία (κατάλοιπα τοιχοποιίας/δάπεδο), αποθηκευτικούς πίθους και το περιεχόμενο τους, κατασκευές και σκεύη προετοιμασίας και παραγωγής της τροφής (κουζίνα), ένα μινωικό πατητήρι για την παρασκευή κρασιού, κατάλοιπα αργαλειού, το μινωικό αρχείο κρύπτες θησαυρού κλπ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής «archaeolab», στην Κίσσαμο | zarpanews.gr
Κατά την διαδικασία της ανασκαφής, τα παιδιά εξασκούν ποικίλες όψεις της σύγχρονης ανασκαφικής πρακτικής (τεχνικές αφαίρεσης χώματος, ξεροκόσκινο, πλύσιμο κεραμικής κλπ). Ακολουθεί διαλογή και ταξινόμηση των ευρημάτων, όπου τα ίδια τα ευρήματα δίνουν το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με την χρήση τους και τον μινωικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πηγή: efsyn.gr | zarpanews.gr
Εκτύπωση