Ελεύθερος χρόνος vs Οργανωμένες Δραστηριότητες | | Γράφει η Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Ελένη Χρυσούλη

 
Pixabay
 
Πολύ συχνά όταν βρεθούμε σε παρέες με άλλους γονείς, ένα από τα θέματα συζήτησης είναι οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, οι επιδόσεις τους κλπ.
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι είναι καλύτερο για το παιδί τους, ένα οργανωμένο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες ή περισσότερος ελεύθερος χρόνος μετά το σχολείο;


Χρειάζεται μία ισορροπία

Η αλήθεια είναι πως καμία από τις δύο αυτές καταστάσεις δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Συνεπώς οι γονείς δεν χρειάζεται να διαλέξουν αλλά να διατηρήσουν μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο. Εξαρτάται φυσικά κι από την ηλικία του παιδιού, το πρόγραμμα του στο σχολείο κλπ.
 

Όλα χρειάζονται με μέτρο:

Η ενασχόληση με ένα άθλημα, για παράδειγμα, προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία για κίνηση, εκτόνωση, να μάθει να προσαρμόζεται σε απλούς κανόνες κ.α. Από την άλλη πλευρά όμως, το να έχει το παιδί στο πρόγραμμά του σε καθημερινή βάση πολλές δραστηριότητες, σίγουρα θα είναι κάτι που θα του δημιουργεί κόπωση, έλλειψη ενέργειας/διάθεσης και σε αρκετές περιπτώσεις, ψυχολογική πίεση.
Για να οργανωθεί, λοιπόν, εύκολα και αποτελεσματικά ένα ισορροπημένο πρόγραμμα για (και από) το παιδί, δεν χρειάζεται να γίνει με τον δύσκολο τρόπο που απαιτεί άγχος, πανικό και κατά συνέπεια υπερβολή από τους γονείς. Σκοπός είναι να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν οι ίδιοι πρώτα τα οφέλη τόσο των δραστηριοτήτων, όσο και του ελεύθερου χρόνου:
 

Δραστηριότητες

Ευκαιρία για:
– Κίνηση
– Κοινωνικοποίηση
– Προσαρμογή σε κανόνες
– Βελτίωση ικανότητας συγκέντρωσης
– Καλλιέργεια σεβασμού
– Νέες γνώσεις/δεξιότητες

Ελεύθερος χρόνος

 
Ευκαιρία για:
 
– Αυτοοργάνωση προγράμματος
– Βελτίωση επικοινωνίας γονέων – παιδιών
– Καλλιέργεια φαντασίας
– Επίλυση προβλημάτων
– Ξεκούραση/χαλάρωση/αποφόρτιση

Ελένη Χρυσούλη
 
Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής

Εκτύπωση