Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καμπάνια του ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΥ για δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, ξεκίνησε το 2016 μια κινητοποίηση για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν δυο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με τη γενναιόδωρη προσφορά του σημαντικότερου μέρους του εξοπλισμού (παστεριωτής και ψυγείο) από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του έργου, και τη δωρεά καταψύκτη από το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.
       
Pixabay
   

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η λειτουργία μιας Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου αλλού υπάρχουν ΜΕΝΝ;

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια). Σε ένα μεγάλο ποσοστό η αυξημένη επιβίωση οφείλεται στην σίτιση των προώρων με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Η σίτιση με μητρικό γάλα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, που είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας των προώρων νεογνών. Επιπλέον, μειώνει και τα ποσοστά οπισθοφακικής ινοπλασίας, μιας κατάστασης που προσβάλλει τα πολύ πρόωρα νεογνά και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, που το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί με μητρικό γάλα, μια πολύ μικρή ποσότητα (0,3-0,5 κυβ.εκ.) στο στόμα του ενισχύει τοπικά την άμυνα του βλεννογόνου. Δηλαδή ακόμη και η μία σταγόνα μετράει!
Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η μητέρα είναι άρρωστη ή μένει μακριά από το μωρό της που νοσηλεύεται ή δεν έχει αρκετό γάλα για τις ανάγκες του. Για να μπορούν λοιπόν να σιτίζονται τα μωρά και αυτών των μαμάδων με μητρικό γάλα, είναι αναγκαίο να υπάρχουν Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, εξοπλισμένες με κατάλληλα ψυγεία, καταψύκτες και παστεριωτές, ώστε να μπορεί να δοθεί γάλα από δότριες μητέρες. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν λειτουργεί Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος εκτός της Αθήνας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και άλλων περιοχών. Γι’ αυτό το λόγο, το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ έκανε έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους τη δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός προώρων σε ΜΕΝΝ.
Η δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των νοσηλευόμενων νεογνών της περιοχής. Άλλωστε, η δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος έχει αναγνωριστεί και από την Πολιτεία με τον ν.4316/2014 ως μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και τη γενικότερη βελτίωση της περιγεννητικής υγείας.
Γιατί κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος μετράει, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά το καλύτερο δυνατόν ξεκίνημα στη ζωή.
   

Το Ηλιτόμηνον ιδρύθηκε το 2011 και ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (www.efcni.org), για τη φροντίδα των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους. Ηλιτόμηνον σημαίνει αυτός που γεννήθηκε πρόωρα. Η λέξη είναι Ομηρική και συναντιέται στην Ιλιάδα, για να χαρακτηρίσει την πρόωρη γέννηση του Ευρυσθέα.
Το Νοέμβριο του 2015, το Ηλιτόμηνον άρχισε μια προσπάθεια υποστήριξης της σίτισης με μητρικό γάλα στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Το μητρικό γάλα αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για τα μωρά που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ, ακόμα και γι’ αυτά που γεννιούνται πολύ πρόωρα και πολύ ανώριμα. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων μωρών που έχουν γεννηθεί μικρότερα από 1000 γραμμάρια οφείλεται στην σίτιση τους με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Το μητρικό γάλα είναι η ασπίδα προστασίας απέναντι σε επιπλοκές που μπορεί να συμβούν στο διάστημα της νοσηλείας των προώρων και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή/και την υγεία τους αργότερα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

   
Ηλιτόμηνον
www.ilitominon.gr
www.facebook.com/Ilitominon
Ιωάννου Γενναδίου 16, Αθήνα 11521
Τηλ. 210 729 9992
 
4η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
www.ippokratio.gr
Κωνσταντινουπόλεως αρ. 49, 546 42 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 331 2000, Fax. 2310 818254

Εκτύπωση