Εργαστήρια για παιδιά τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

       
www.ekedisy.gr
Παραμυθοσάββατα
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών
Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 12:00, «Μήπως είδες την γάτα μου;» του Eric Carle
Μήπως είδες τη γάτα μου; Αυτή δεν είναι η γάτα μου…είναι ένα λιοντάρι! Ο μικρός ήρωας αυτής της ιστορίας του μεγάλου παραμυθά και εικονογράφου, μας ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους και μας συστήνει τα αιλουροειδή του πλανήτη.
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 12:00, «Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να κάνει τον γύρο του κόσμου» της Orianne Lalemmand
Μέσα στο δάσος η ζωή είναι βαρετή για τον λύκο Ζαχαρία, γι’ αυτό και αποφασίζει να πραγματοποιήσει τ’ όνειρό του: Να κάνει τον γύρο του κόσμου!
Μ’ έναν σάκο στους ώμους, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, την Αφρική, τον Καναδά και σε πολλές ακόμα χώρες. Θα είναι άραγε ο ίδιος όταν τελειώσει το μεγάλο ταξίδι;
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 12:00, «Καλωσήρθατε» του Barroux
Είμαι μια πολική αρκούδα.
Η ζωή στο παγόβουνο είναι ήσυχη και ξέγνοιαστη αλλά για μια στιγμή, τι φασαρία είναι αυτή; Κραακ!
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 12:00, «Η Μαίρη Πινέζα» των Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου
Μια συναρπαστική ιστορία περιπλανήσεων και ανατροπών, με μια απρόσμενη πρωταγωνίστρια: τη Μαίρη Πινέζα. Ένα απολαυστικό ταξίδι που μυεί παιδιά στην αναγνωστική εμπειρία.
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός-εμψύχωση: Ελένη Αντωνοπούλου-Aναστασία Ιορδάνη


Μικροί Καλλιτέχνες
Βιωματικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 4-7 ετών
Στο βιωματικό εργαστήρι «Μικροί Καλλιτέχνες», θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε και να επεξεργαστούμε διάφορες μορφές τέχνης, όπως την Ζωγραφική, την Γλυπτική, την Αρχιτεκτονική!
Μέσα από δραστηριότητες κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, κάθε φορά θα ανακαλύπτουμε ένα έργο τέχνης και θα γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε!
Έπειτα θα μπορούμε όλοι μας να μεταμορφωνόμαστε σε μικρούς καλλιτέχνες, φτιάχνοντας τα δικά μας έργα τέχνης, διαλέγοντας διάφορα χρώματα και υλικά και να τα παρουσιάζουμε ο ένας στον άλλο!
Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη ομάδα μικρών καλλιτεχνών, δημιουργώντας κάθε φορά μοναδικά έργα τέχνης!!!
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 12:00: «Κάστρο και ήλιος», Πάουλ Κλεέ
Στο πρώτο εργαστήρι του μήνα θα εξερευνήσουμε το κάστρο του Πάουλ Κλεέ! Θα δούμε πως δεν είναι ένα συνηθισμένο κάστρο αλλά έχει κάτι το ξεχωριστό! θα γίνουμε όλοι μικροί ζωγράφοι και θα φτιάξουμε τα δικά μας κάστρα!
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 12:00: «Κιθάρα», Πάμπλο Πικάσο
Σας αρέσει η μουσική; Αν θέλατε να μάθετε ένα μουσικό όργανό, ποιο θα ήταν; Ο Πάμπλο Πικάσο ζωγραφίζοντας μια κιθάρα θα μας ταξιδέψει στον δικό του μοναδικό κόσμο! ετοιμαστείτε να δημιουργήσουμε όμορφες και μουσικές ζωγραφιές!
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 12:00: «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», Johannes Vermeer
Αυτό το Σάββατο θα συναντήσουμε ένα κορίτσι που έρχεται από μια άλλη εποχή… που βρίσκετε και τι να σκέφτεται; θα το ανακαλύψουμε μαζί, παρατηρώντας το πορτρέτο της έτσι όπως το ζωγράφισε ο Βερμεέρ.. θα γίνουμε μικροί ζωγράφοι και θα φτιάξουμε και εμείς πορτρέτα παίζοντας και δοκιμάζοντας διάφορα ρούχα και διάφορες εκφράσεις!
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 12:00: «Το πάντα Ντράμερ», Άντυ Γουόρχολ
Σας περιμένουμε να παίξουμε διάφορους ήχους και ρυθμούς μαζί με το πάντα που παίζει τύμπανο! Θα ζωγραφίσουμε, θα φτιάξουμε το δικό μας μουσικό όργανο και θα παίξουμε μουσική όλοι μαζί!
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Φιλαρέτη Ισταμπουλούογλου, Νηπιαγωγός, Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Παιχνιδοκαμώματα
Εργαστήρι για βρέφη 18 –28 μηνών με στοιχεία messy και sensory play
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, μέσα από τις αισθήσεις, σε ένα ταξίδι τον κόσμο των υλικών, με καινούριες υφές, χρώματα και ουσίες. Με τη βοήθεια πάντα των γονέων, τα παιδιά γνωρίζουν σιγά σιγά πώς να εστιάζουν καλύτερα, να συγχρονίζουν χέρια, να ακούν σε παραγγέλματα, να περιεργάζονται και να συνεργάζονται. Ένα άκρως βιωματικό, διασκεδαστικό εργαστήρι βασισμένο στο παιχνίδι, με στόχο την αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 11:00: Μάθε τέχνη κι άστηνε…
Τι θα γίνεις σήμερα; Ξακουστός τραγουδιστής ή διάσημος ζωγράφος;
Στη διάθεση σας, όλα τα υλικά. Μουσικά όργανα, μικρόφωνο, πινέλα και καμβάδες…ελάτε να δημιουργήσουμε, να παίξουμε και διασκεδάσουμε παρέα. Λοιπόν τι προτιμάς; Baby Mozart ή μικρός Picasso;
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 11:00: Οι μικροί χτίστες, δημιουργούν!
Εμπρός παιδιά.. δουλειά στην οικοδομή. Ελάτε να κατασκευάσουμε με τουβλάκια και πηλό, τις δικές μας, ξεχωριστές δημιουργίες. Πόσο ψηλά θα χτίσεις το σπίτι σου; Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα σπίτια ζωντανεύουν και οι μάστορες.. ξεχύνονται για παιχνίδι.
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 11:00: Δάσκαλοι και δασκάλες και βιβλία στη σειρά. Γλώσσα, μαθηματικά και άλλα πολλά…
Με τι θα καταπιαστούμε σήμερα; Τι συμβαίνει μέσα στο μεγάλο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά; Θα βοηθήσετε να γνωρίσουμε όλα τα μαθήματα; Ελάτε να γεμίσουμε την τσάντα με γνώσεις. Τα παιδιά σας μικροί δάσκαλοι, θα μας μάθουν τη χαρά του παιχνιδιού!
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 11:00: Απόκριες και τεχνάσματα και αστεία άσματα!
Παιχνίδι και χορός, της τέχνης ο καημός. Παιδιά, σκυλιά, γατιά…για μπείτε στη σειρά! Ταξίδι ξεκινά, για την τρελή Αποκριά!
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Σαββίνα Σταυρινίδου

Μαγικά Πειράματα
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών για παιδιά 5-8 ετών
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 11:00: Το φως και η διάδοσή του
Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της οντότητας του φωτός, θα πειραματιστούμε με το φως και θα φτιάξουμε το δικό μας φωτεινό κουτί. Σας περιμένουμε σε ένα εργαστήριο γεμάτο φως, να μελετήσουμε τον τρόπο διάδοσής του, τον τρόπο που κινείται, αλλά και τα μέρη που υπάρχει.
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 11:00: Αποκριάτικο slime
Σε αυτό το εργαστήριο θα πλημμυρίσουμε με χρώματα! Χρησιμοποιώντας απλά υλικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας slime και θα το πάρουμε μαζί μας. Σας περιμένουμε σε ένα εργαστήριο γεμάτο χρώματα, χημικά στοιχεία και επιστημονικές τεχνικές, για να φτιάξουμε το δικό μας αποκριάτικο slime.
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός, Επιστημονική επιμέλεια & Εμψύχωση: Χαρίκλεια Θεοδωράκη


Ανακαλύπτοντας την Τέχνη της Επιστήμης
Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 5 – 8 ετών
Όταν η Φυσική συνάντα την Τέχνη τα πάντα μπορούν να συμβούν! Σας περιμένουμε σε ένα πρωτότυπο, διαφορετικό και διασκεδαστικό εργαστήριο που στόχο έχει να ανακαλύψουν τα παιδιά το μαγικό κόσμο των φυσικών επιστημών και της σύγχρονης Τέχνης. Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο τα παιδιά κάθε φορά θα ανακαλύπτουν και θα παρατηρούν φαινόμενα, θα συνεργάζονται, θα αλληλεπιδρούν με υλικά και τέλος θα δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης, βασισμένο στην τέχνη της επιστήμης.
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 11:00: Πλανήτες και Αστέρια
Τι είναι οι πλανήτες και τι τα αστέρια; Ποια διάσημα έργα τέχνης εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες παρατηρώντας τον ουρανό; Ελάτε να ανακαλύψουμε τη μαγεία του διαστήματος μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες αλλά και τη Σύγχρονη Τέχνη!
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 11:00: Χαρταετοί και Αέρας
Σε αυτό το διασκεδαστικό εργαστήριο θα ανακαλύψουμε Που υπάρχει αέρας, πως δημιουργείται, ποιες είναι οι ιδιότητες του αλλά και πως οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τη δύναμη του αέρα για να φτιάξουν εντυπωσιακά έργα τέχνης! Τέλος με αφορμή όσα μάθαμε θα φτιάξουμε το δικό μας έργο τέχνης και ποιος ξέρει ίσως πάρουμε και το διπλό μας αυτοσχέδιο και μοναδικοί χαρταετό!
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός, Επιστημονική επιμέλεια & Εμψύχωση: Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Έλλη Λαμπαδαριδου

Σκανταλοτεχνίες
Πολυθεματικό εργαστήρι για παιδιά 3-5 ετών
Στόχος του εργαστηρίου η ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μύθους και εικόνες. Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας, με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων, παρέα με το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά, αλλά και με πειράματα πολλά, ξεδιπλώνω τον ξεχωριστό μου χαρακτήρα, παίζω και μαθαίνω.
Ένα πραγματικά δημιουργικό εργαστήρι, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά, να ασχοληθούν με τις τέχνες, γνωρίζοντας το θέατρο, τη μουσική και τη ζωγραφική, να πειραματιστούν, και να διασκεδάσουν, ζωντανεύοντας μέσα από το παιχνίδι, όμορφες ιστορίες.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, 12:00: Παίζω και μαθαίνω για τα επαγγέλματα.
Παιχνίδια με κάρτες, αντιστοιχήσεις, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές και άλλα πολλά, βοηθούν τα παιδιά, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα. Ελάτε να παίξουμε και να ..διαλέξουμε. Τι θα γίνεις όταν θα μεγαλώσεις;
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 12:00: Φρούτα και λαχανικά ή ψαράκια στα ρηχά;
Αγρότες ή ψαράδες; Παίζουμε παρέα, με το παραμύθι «μια πολύ πεινασμένη κάμπια» του E.Carle και συζητάμε για την αξία της σωστής διατροφής και για τα δύο, αυτά δύσκολα επαγγέλματα. Δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευή.
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 12:00: Τέχνες και τεχνάσματα.
Ποια τέχνη σε ενθουσιάζει; Μήπως κρύβεις μέσα σου, ένα μικρό καλλιτέχνη; Ελάτε να το ανακαλύψουμε. Ας γνωρίσουμε το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, μήπως τη φωτογραφία.. ή μήπως είσαι ένας μικρός αρχιτέκτονας; Σε περιμένουμε!
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 12:00: Καλώς το Καρναβάλι!
Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, βασισμένα στο σώμα και την κίνηση, ταξιδεύουμε παρέα στη χώρα της Μασκαράδας! Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά…όλα για την τρελή Αποκριά!
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Σαββίνα Σταυρινίδου

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-8 ετών
Κυριακή 17, 24 Φεβρουαρίου 11:30
Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών! H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης!
Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!
Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί και θα φωτίσουμε λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που σήμερα επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!
→ Πληροφορίες – Κρατήσεις ←
Σχεδιασμός-εμψύχωση: Σπυριδούλα Χρόνη, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων
         
→ Δείτε αναλυτικές πληροφορίες ←
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
www.ekedisy.gr
Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
T:2103250341
E: info@ekedisy.gr

Εκτύπωση