Παιδιά και οθόνες: Εσύ γνωρίζεις τον κανόνα «3-6-9-12» του Γάλλου ψυχαναλυτή-ψυχιάτρου Serge Tisseron;

Όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι η έκθεση των παιδιών σε οθόνες οδηγεί σε διαφόρων ειδών διαταραχές. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά προβλήματα όρασης καθώς και διαταραχές στον ύπνο, τη συγκέντρωση, τη συμπεριφορά, τη γλώσσα και πολλά ακόμα.
     

 Patricia Prudente

   

Το 2008 ο βραβευμένος γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος Serge Tisseron δημιούργησε τον κανόνα «3-6-9-12» για να βοηθήσει τους γονείς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σε ένα υγιές πλαίσιο όσον αφορά την έκθεσή τους στις οθόνες. Ο κανόνας στηρίζεται σε 4 βασικά στάδια της ζωής ενός παιδιού: Την περίοδο της πρώτης επαφής με την προσχολική αγωγή, τη μετάβαση στο δημοτικό, τη γνώση ανάγνωσης και γραφής και μετέπειτα τη μετάβαση στο γυμνάσιο.
Ο κανόνας που προτείνει είναι ο εξής:

Καμία χρήση οθόνης κάτω των 3 ετών

Παρότι ήδη γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των παιδιών κάτω από 2 ετών παρακολουθεί τηλεόραση καθημερινά, είναι άκρως σημαντικό να ξαναθυμηθούμε αυτό τον βασικό κανόνα που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι. Ο Tisseron εξηγεί πως ο καλύτερος τρόπος για να προάγουμε την ανάπτυξη των παιδιών μας, είναι η ενασχόλησή μας και το παιχνίδι μαζί τους και όχι το να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια σε ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανοιχτή τηλεόραση, μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα μάθησης ενός παιδιού ακόμα και αν δεν παρακολουθεί.

Χωρίς κονσόλες παιχνιδιών πριν την ηλικία των 6

«Όσο ένα παιδί έρχεται σε επαφή με ηλεκτρονικά παιχνίδια, εκείνα του αποσπούν την προσοχή, κάτι το οποίο είναι επιζήμιο για τις άλλες δραστηριότητές του» έχει τονίσει ο ψυχίατρος. Τα παιδιά ξοδεύουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά την ημέρα μπροστά σε κονσόλες παιχνιδιών. Όμως πριν από τα βιντεοπαιχνίδια, είναι γνωστό ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να ανακαλύψουν την αισθητηριακή τους αντίληψη και τη λεπτή τους κινητικότητα.
Για να προλάβουμε ένα παιδί πριν αποκτήσει την αίσθηση ότι είναι ο «ιδιοκτήτης» μιας κονσόλας ή ενός tablet, που καθιστά πολύ δύσκολο τον έλεγχο της χρήσης τους, ο Tisseron καλεί τους γονείς να δηλώσουν ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά ανήκουν σε όλη την οικογένεια. Όταν έχουμε περισσότερα από ένα παιδιά, καλό είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τις ώρες που μπορεί το κάθε παιδί ξεχωριστά να χρησιμοποιεί τις συσκευές.

Καθόλου ίντερνετ πριν τα 9 κι έπειτα μόνο με την επίβλεψη ενός ενήλικα μέχρι το Γυμνάσιο

Σύμφωνα με τον Tisseron, όταν ένα παιδί μπαίνει στο διαδίκτυο με την επίβλεψη του γονέα/κηδεμόνα του, έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να μη βρεθεί αντιμέτωπο με εικόνες βίας ή πορνογραφικό υλικό. Οι γονείς πρέπει να θεσπίσουν 3 βασικούς κανόνες: Οτιδήποτε κάνουμε στο διαδίκτυο μπορεί να καταλήξει στο δημόσιο τομέα, οτιδήποτε δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα και οτιδήποτε βρίσκουμε στο διαδίκτυο είναι αμφισβητήσιμο καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι αληθινό ή ψεύτικο χωρίς να το επαληθεύσουμε σε αξιόπιστες πηγές. Ο γονέας οφείλει να είναι παρών και να προγραμματίσει με το παιδί την ώρα χρήσης οθονών και φυσικά να μιλήσει μαζί του για το τι βλέπει και τι κάνει.

«Ελεύθερη» χρήση του διαδικτύου ξεκινώντας από τα 12 αλλά με προσοχή

Ακόμα και σε αυτή την ηλικία η γονική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Οι γονείς χρειάζεται να καθορίσουμε με τα παιδιά μας τους κανόνες που θα ακολουθηθούν, να συμφωνήσουμε σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα για τη χρήση του διαδικτύου και να οργανώσουμε ένα σύστημα γονικού ελέγχου. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να μιλήσουμε με το παιδί για το τι κατεβάζει, τη λογοκλοπή, την πορνογραφία και το bullying καθώς και να κλείνουμε το wifi και τα κινητά τηλέφωνα τη νύχτα.
Φυσικά αυτοί οι κανόνες χρειάζεται να προσαρμοστούν σε κάθε ξεχωριστή οικογένεια καθώς και τις ανάγκες και το επίπεδο ωριμότητας του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Πηγή: aleteia.org
Διαβάστε αναλυτικά τον κανόνα [Αγγλικά] 

Εκτύπωση