Πότε πρέπει να απαλλαχθεί το μωρό μας από το μπιμπερό;

Μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό μας μπορεί να χρησιμοποιεί μπιμπερό. Αυτό γιατί αν αφήσουμε να περάσει περισσότερος καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η απαλλαγή από το μπιμπερό μιας και θα αυξάνονται οι συνδέσεις.

Τα μωρά δείχνουν αδυναμία στο μπιμπερό όχι επειδή τους βοηθά να χορτάσουν ή να ξεδιψάσουν αλλά για το ελεύθερο πιπίλισμα που τους προκαλεί ανακούφιση. Με τη χρήση μπιμπερό, τα παιδιά συνηθίζουν να πίνουν παρά να μασούν με αποτέλεσμα να μην έχουν όρεξη στο τέλος. Ειδικά αν κάνουμε το λάθος να βάλουμε στο μπιμπερό χυμό με ζάχαρη ή αναψυκτικό το παιδί θα καταναλώνει άμεσα πολλές θερμίδες και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αβίαστα. Εκτός αυτού, το να αναβάλλουμε τη διακοπή της χρήσης του μπιμπερό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομιλία του μωρού μας.

Εφόσον η ανάγκη του μωρού μας για γάλα περιορίζεται στην ακριβώς μισή ποσότητα μετά τον 1ο χρόνο, γίνεται πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ποτήρι. Επειδή όμως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μη θέλει καθόλου το γάλα στην αρχή, τότε του προσφέρουμε εναλλακτικά άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (τυρί, γιαούρτι).

Συνεπώς γίνεται αναγκαία η χρήση ποτηριού με άμεση διακοπή του μπιμπερό (και όχι λίγο – λίγο) από όταν περάσει ο πρώτος χρόνος ζωής του παιδιού μας και μπορεί να κρατήσει με το χεράκι του ένα μικρό ποτήρι ή φλυτζάνι ώστε να αρχίσει από νωρίς να το συνηθίζει.

Ύπνος χωρίς το μπιμπερό

Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί έχει συνηθίσει να κοιμάται πίνοντας το γάλα του ή νερό από το μπιμπερό, οπότε στις αρχές διαχωρίζουμε το φαγητό από τον ύπνο για να ξεκινήσει να μην έχει ανάγκη για τάισμα ή το πιπίλισμα για να κοιμηθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ταΐζοντας το εκτός του υπνοδωματίου, όταν κοντεύουν να κοιμηθούν δεν τους δίνουμε άλλο γάλα ακόμα κι αν χρειάζεται να παραλείψουμε ένα μικρό μέρος από το τάισμα και αντίστοιχα όταν τα ταΐζουμε και κοντεύει να τους πάρει ο ύπνος τα ξυπνάμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το τάισμα, ενώ σημαντικό είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε άλλες μεθόδους για να χαλαρώσει όπως να του διαβάσουμε ένα παραμύθι, να το κάνουμε μπάνιο κλπ.

Εκτύπωση