Αυτεπίγνωση | Το πραγματικό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού

   
Αυτεπίγνωση | www.aytepignosi.com
«Ό,τι φωτίζεις γίνεται φως»
   
Η διδασκαλία του Χριστού, όπως και άλλων σοφών δασκάλων έχει παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για να γίνει κατανοητή μια διδασκαλία με τέτοιο βάθος, απαιτείται ο νους που θα κληθεί να την κατανοήσει να είναι «καθαρός», δηλαδή να μην προβάλλει πάνω της το περιεχόμενό του, τις πεποιθήσεις του και τις επιθυμίες του.
 
↓ Το άρθρο συνεχίζεται ↓


                 
www.aytepignosi.com
 
Ακολουθούν κάποιες από τις πιο γνωστές φράσεις και εκφράσεις του Χριστού, με εξηγήσεις που υπερβαίνουν το στενό πλαίσιο του θρησκευτικού λόγου.

Ο παράδεισος και το βασίλειο του θεού:

Όταν ο Χριστός μιλούσε για τον παράδεισο και το βασίλειο του θεού, δεν εννοούσε ότι υπάρχει κάποιος τόπος που ονομάζεται παράδεισος, ούτε υπάρχει κάποιο βασίλειο που ανήκει σε κάποιον θεό. Ο παράδεισος είναι η κατάσταση της εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας που επιτυγχάνει κανείς με το να γίνει πιο συνειδητός (εξού και «Το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο»). Χρησιμοποιεί τη λέξη «βασίλειο» γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν βασίλεια και βασιλιάδες. Σήμερα, αν ήθελε κάποιος να εκφράσει το ίδιο νόημα, δεν θα χρησιμοποιούσε την έκφραση «βασίλειο του θεού», αλλά τις λέξεις «ενοποιημένη πραγματικότητα», «το ένα», «το όλο», «η συνειδητότητα», «η επίγνωση», «το τίποτα απ’ το οποίο γεννιούνται όλα». Υπάρχουν πολλές «ταμπέλες» που όμως όλες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Απαρνήσου εαυτόν:

Η διδασκαλία του Χριστού έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη διδασκαλία του Βούδα, όπως και με άλλων σοφών δασκάλων . Ο Βούδας ονόμαζε «ψευδαίσθηση του εαυτού» ή «ψεύτικο εαυτό» αυτό που πιστεύει κανείς ότι είναι. Σήμερα, στο χώρο της πνευματικής διδασκαλίας και της αυτογνωσίας, αυτό το ονομάζουμε Εγώ. Ο εαυτός δηλαδή είναι προϊόν της ταύτισης της Ύπαρξης με τις σκέψεις και το σώμα γι’ αυτό λέμε «είμαι αυτός», «είμαι έτσι», «είμαι κάπως», κ.ο.κ. Το «είμαι» που είναι ο αληθινός (καθαρός) εαυτός, αναμιγνύεται με χαρακτηριστικά του σώματος και με σκέψεις του νου, δημιουργώντας τις αντίστοιχες ταυτότητες. Με τη φράση «απαρνήσου εαυτόν», ο Χριστός μάς προέτρεπε να απαλλαγούμε από το Εγώ που εντείνει την αίσθηση του διαχωρισμού από το όλο.
Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι (σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών).
Γιατί βλέπεις την ακίδα μέσα στο μάτι του αδερφού σου και δεν βλέπεις το δοκάρι μέσα στο δικό σου μάτι;
Μην κρίνετε και δεν θα κριθείτε. Μην καταδικάζετε και δεν θα καταδικαστείτε. Συγχωρείτε και θα συγχωρεθείτε.
Αν κάποιος σε χαστουκίσει, γύρνα και το άλλο μάγουλο.
     
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Αυτεπίγνωση ←
 
Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com
     
Αυτεπίγνωση | www.aytepignosi.com
«Ό,τι φωτίζεις γίνεται φως»

Εκτύπωση