Αυτεπίγνωση | Η σωστή στάση απέναντι στον ψυχικό πόνο

   
Αυτεπίγνωση | www.aytepignosi.com
«Ό,τι φωτίζεις γίνεται φως»
       
Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ψυχικός μας πόνος βρίσκεται μέσα μας διότι μεταφέρει ένα μήνυμα, όπως ακριβώς ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα που μας λέει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας. Το μήνυμα αυτό δεν είναι ίσως ξεκάθαρο, αλλά υπάρχει.
 
 
↓ Το άρθρο συνεχίζεται ↓


                       
www.aytepignosi.com
Για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις το μήνυμα που μεταφέρει για σένα η θλίψη, το άγχος ή οποιοσδήποτε άλλος ψυχικός πόνος αισθάνεσαι, αναλογίσου: Εάν το επώδυνο συναίσθημα που νιώθω μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε; Εάν αυτό το συναίσθημα είχε μορφή, ανθρώπινη ή ζώου, πώς θα ήταν; Πώς θα αισθανόμουν απέναντι του; Τι θα μου έλεγε; Τι θα του έλεγα;
Στη συνέχεια, προσπάθησε ν’ αποδεχτείς τη δυσβάσταχτη εμπειρία που βιώνεις. Το ανθρώπινο ένστικτο μας σπρώχνει να θέλουμε να την ξεφορτωθούμε και να την αποφύγουμε. Η πίεση όμως που ασκούμε στο εαυτό μας είναι μια έμμεση κριτική ότι δεν θα έπρεπε να αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε. Η κριτική αυτή μας αποδυναμώνει ψυχικά και μας καθηλώνει περισσότερο στην ίδια εμπειρία την οποία θέλουμε ν’ αποφύγουμε.
Ένα μεγάλο μέρος της αποδοχής, είναι η προθυμία να βιώσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία. Τι σημαίνει όμως προθυμία;
   
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Αυτεπίγνωση ←
 
   
Πηγή: Hayes C. S (2005). Get Out of Your Mind and Into Your Life: The New Acceptance and Commitment Therapy, Oakland: New Harbinger Publications.
       
Αυτεπίγνωση | www.aytepignosi.com
«Ό,τι φωτίζεις γίνεται φως»

Εκτύπωση