Εσωτερική Παρακίνηση αντί για Εξωτερική Πίεση | Γράφει η Κατερίνα Τσομπάνογλου, Certified Coach – AC

   

     
Κάτι που συντελεί σημαντικά στην επίτευξη κάποιου σκοπού, είναι το κίνητρο.
 
Πρόκειται για έναν συνδυασμό Επιθυμίας (θέλω να πετύχω κάτι), Διάθεσης (είμαι διατεθειμένος να επενδύσω ενέργεια σε αυτό) και Ώθησης (να επιμείνω παρά τις δυσκολίες και τα κωλύματα).
   
↓ Το άρθρο συνεχίζεται ↓
     

       

 Hello I’m Nik

     
Για να πετύχουμε κάτι, θα χρειαστεί να ενισχύουμε τον εαυτό μας ως προς αυτά τα τρία στοιχεία ώστε να προχωρούμε αποτελεσματικά στις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις.
Οι περισσότεροι από εμάς «πιέζουμε τον εαυτό μας» να κάνει κάτι, με αποτέλεσμα να βιώνουμε κόπωση ή και εξάντληση, έντονη αρνητικότητα και άγχος. Στοιχεία, που τελικά ακόμα και αν καταφέρουμε αυτό για το οποίο πιεζόμαστε, έχουν στην καλύτερη περίπτωση αφαιρέσει μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης από το τελικό αποτέλεσμα ενώ στη χειρότερη έχουν δημιουργήσει περισσότερο προβλήματα παρά οφέλη.
Είναι πολύ πιθανό επίσης, να παραιτηθούμε εντελώς από την προσπάθεια, είτε επειδή επικεντρωνόμαστε σε ότι δεν κάνουμε καλά είτε επειδή επιβαλλόμαστε σκληρά στον εαυτό μας.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζουμε συχνά τα κίνητρά μας σε βάθος και να ψάχνουμε τρόπους να παρακινούμε τον εαυτό μας φυσικά και όχι βεβιασμένα.
Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε το επίπεδο παρακίνησής μας. Ένας άμεσος τρόπος αξιολόγησης είναι να ακούσουμε τι λέμε. Υπάρχουν πέντε επίπεδα και το λεξιλόγιό μας «μιλάει» ξεκάθαρα για το που βρισκόμαστε κάθε φορά.
1ο Επίπεδο: Δεν πρόκειται να το κάνω.
2ο Επίπεδο: Πρέπει να το κάνω.
3ο Επίπεδο: Καλό θα ήταν να το κάνω.
4ο Επίπεδο: Θέλω να το κάνω.
5ο Επίπεδο: Ευχαρίστως το κάνω.
   

 

Κάντε μια μικρή άσκηση.

1. Σκεφτείτε κάτι που επιθυμείτε να καταφέρετε. Για παράδειγμα «Θέλω να ζυγίζω πέντε κιλά λιγότερο».
2. Καταγράψτε τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνετε για να το καταφέρετε.
3. Εξετάστε το επίπεδο κινητοποίησης σας. Ποια από τις παραπάνω φράσεις θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε την κάθε μια από τις ενέργειες; Για παράδειγμα, «Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα» ή «Τρώω μεγαλύτερη ποσότητα σαλάτας και μικρότερη ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα».
4. Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε με τρόπο φυσικό για εσάς, το επίπεδο κινητοποίησής σας;
5. Πως θα αλλάζετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε ώστε να ακούγεστε και να αισθάνεστε μεγαλύτερη διάθεση να κάνετε ότι χρειάζεται;
Ας έχουμε υπόψη μας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει πραγματικότητα σε εξωτερικό επίπεδο μόνο εφόσον πετύχουμε τις απαραίτητες εσωτερικές αλλαγές.
Και το πιο σπουδαίο – μόνο έτσι θα διατηρηθεί.
       

Κατερίνα Τσομπάνογλου | Certified Coach – AC
T: +30 6946 561980
email: info@ereismacoach.com
www.ereismacoach.com
   

Εκτύπωση