Οι πατέρες έχουν και εκείνοι δικαιώματα στο παιδί | Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

 
Γιορτή του πατέρα η χθεσινή και πάλι με ευχές γέμισαν τα προφίλ. Ο πατέρας, διαχρονικά, συνδέθηκε με εκείνον που παρέχει προστασία, με αυτόν που έχει δύναμη και ασκεί εξουσία, με τον γονέα που έχει αυστηρό προφίλ και κρύβει με επιδέξιο τρόπο τις ευαισθησίες του.
     

Και ενώ όλοι μιλάνε για την αναγκαιότητα του πατέρα, η Ελληνική νομοθεσία δείχνει συνεχώς πόσο πολύ τον υποτιμά, αφού πάντοτε τον αντιμετωπίζει ως υποδεέστερο σχετικά με τη μητέρα.
Οι πατέρες τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζονται ως άτομα λιγότερης προσοχής από την Ελληνική νομοθεσία, πάντοτε έχουν λιγότερα δικαιώματα από τις μητέρες, ακόμα και αν αυτές αποδειχθούν πως δεν είναι ικανές να διατελέσουν το ρόλο τους σωστά ούτε τότε η νομοθεσία αποφασίζει να δώσει περισσότερη προσοχή στον πατέρα. Δε χωράει αμφιβολία πως απέναντι στη Δικαιοσύνη, ο πατέρας αντιμετωπίζεται με άνισο τρόπο. Ακόμα και στην Ελληνική κοινωνία, η αναφορά στο «μητρικό φίλτρο» και τη μητρότητα υπερέχει – βασικά υπάρχει μόνο – σε σύγκριση με την πατρότητα. Υπάρχει επίσης, και η αντίληψη πως «όταν κάποιος χωρίζει, δεν είναι πια γονιός», με τον πατέρα ουκ ολίγες φορές να αποκόπτεται από τα δικαιώματα του και να μην μπορεί να είναι παρών στη ζωή του παιδιού.
«Ένα παιδί», όπως λέει μία Αφρικάνικη παροιμία, «δε χρειάζεται έναν άνθρωπο. Χρειάζεται χωριό ανθρώπων». Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και οι μητέρες, οι οποίες πολλές φορές στερούν συνειδητά το παιδί από τον πατέρα, ο οποίος έχει εξίσου τα ίδια δικαιώματα.
Χρόνια Πολλά σε όλους τους μπαμπάδες, με περισσότερα δικαιώματα και ισοτιμία…
   
Μαρία Σκαμπαρδώνη
Αθλήτρια & Δημοσιογράφος

Εκτύπωση