Προσχολικός: ο σχετικός με τη ζωή του παιδιού πριν από την είσοδο στο σχολείο, δηλ. από τη γέννηση μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση («προσχολική εκπαίδευση» ή «προσχολική αγωγή» — η αγωγή κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας). [ΕΤΥΜΟΛ. < προ-* + σχολικός]
Αγωγή: <αρχ. ἀγωγή < ἄγω (οδηγώ, ανατρέφω) σύνολο ενεργειών που αποσκοπούν στην πνευματική, ηθική καλλιέργεια κάποιου, ιδίως ανηλίκου, και στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του.

Τι είναι η Προσχολική Αγωγή;

Προσχολική Αγωγή χαρακτηρίζεται η εκπαίδευση γνωσιακού και κοινωνικού επιπέδου που δίνεται σε παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους έως και τα 5 έτη. Πρόκειται, δηλαδή, για την εκπαίδευση στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Τι προσφέρει η Προσχολική Αγωγή;

Τα οφέλη της Προσχολικής Αγωγής είναι δύσκολο να συνοψιστούν σε ένα άρθρο. Αυτό όμως που μπορεί σίγουρα να τονιστεί είναι ό,τι δεν πρόκειται μόνο για την φύλαξη παιδιών. Όπως έχει δηλαδή καθιερωθεί στη σκέψη πολλών γονέων αλλά για ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες ώστε να βοηθήσουν στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι Παιδικοί Σταθμοί ή πιο σωστά τα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής εκπαιδεύουν τα παιδιά στην πιο σημαντική περίοδο της ζωής τους.

Η σπουδαιότητα της συνεργασίας της οικογένειας με το Σχολείο | Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη

Η συνεργασία οικογένειας και Σχολείου είναι όχι απλώς σημαντική αλλά αναγκαία. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου και να το σέβονται για να το σεβαστεί κατ’ επέκταση και το παιδί. Ο σεβασμός είναι απαραίτητος και από τις δύο πλευρές. Επίσης, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται και για τις θεματικές ενότητες που πραγματεύονται, ώστε να γίνεται και η επιθυμητή γενίκευση των γνώσεων και των εμπειριών του παιδιού και στο υπόλοιπο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και σαφώς το αντίστροφο. Πιο συγκεκριμένα:
• Γινόμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να δείχνουν ενδιαφέρον στις δραστηριότητες του Σχολείου, πρώτα απ’ όλα εμείς δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι στις διάφορες δράσεις του Σχολείου. Αν ο γονέας πάει σε μία ομιλία ή συγκέντρωση, οφείλει να το επικοινωνήσει αυτό στο παιδί του και να του πει με ειλικρίνεια ότι κι εκείνος προσπαθεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα!
• Έχουμε συχνή επικοινωνία με τις δασκάλες και συζητάμε ανοιχτά τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας ή οτιδήποτε μας δυσκολεύει στη σχέση μας με το παιδί. Ζητάμε ιδέες και συμβουλές.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πως εκπαιδεύονταν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα;

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας Η πομπή των μικρών άρκτων | Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
 
Η Αρχαία Ελλάδα υπήρξε ένας από τους εκπαιδευτές του κόσμου. Τα διανοητικά, αισθητικά και πολιτικά επιτεύγματα της κλασικής Ελλάδας μαγεύουν εδώ και αιώνες τους μελετητές του δυτικού πολιτισμού. Η ήδη αχανής βιβλιογραφία συνεχίζει να αυξάνεται και η πλήρης κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού απαιτεί κοπιαστική μελέτη των διαφορετικών του όψεων. Μία από αυτές τις όψεις είναι η εκπαίδευση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με κάθε είδους πολιτισμική ανάπτυξη. Αναμφίβολα, είναι γνωστό πως η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ενός δυναμικού πολιτιστικού συνεχούς, που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, επεκτάθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τις κτήσεις της και είναι γνωστό σήμερα με το γενικό όρο «δυτικός πολιτισμός».

Η Εκπαίδευση στη Σπάρτη και την Κρήτη

Σύμφωνα με το μύθο ο Σκύθης Ανάχαρσις, επιστρέφοντας από τα ταξίδια του, αναφέρει πως οι Σπαρτιάτες ήταν ο μόνος ελληνικός λαός με τον οποίο κατόρθωσε να συζητήσει λογικά, γιατί μόνον αυτός είχε το χρόνο να είναι σοφός. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις του Ηροδότου, φαίνεται πως οι Σπαρτιάτες είχαν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους, όντας απελευθερωμένοι σχετικά από την ανάγκη του πλουτισμού. Δεν ασκούσαν εμπόριο μήτε ήταν απασχολημένοι με κάποιο επάγγελμα. Έτσι, περνούσαν όλο το χρόνο τους αφιερωμένοι στην εκπαίδευσή τους σύμφωνα με τα σπαρτιατικά ιδεώδη.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δωρεάν δραστηριότητες | 1η Ημερίδα «Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ με ένα βιβλίο για οδηγό» για επαγγελματίες – φοιτητές προσχολικής αγωγής και γονείς

Δωρεάν δραστηριότητες | 1η Ημερίδα «Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ με ένα βιβλίο για οδηγό» για επαγγελματίες – φοιτητές προσχολικής αγωγής και…

Εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ | «Φτου και βγαίνω»: Μία νέα εκπαιδευτική προσέγγιση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού με σκοπό την αποτροπή της βίας

Εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ | «Φτου και βγαίνω»: Μία νέα εκπαιδευτική προσέγγιση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού με σκοπό την…

Έτοιμοι για τον Παιδικό Σταθμό; Εμπρός φύγαμε, λοιπόν! | Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής

Έτοιμοι για τον Παιδικό Σταθμό; Εμπρός φύγαμε, λοιπόν! Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής…

Μαρία Μοντεσσόρι: Η πρωτοπόρος Ιταλίδα Παιδαγωγός που άλλαξε τον κόσμο

9th March 1914: Italian physician and educationalist Maria Montessori, (1870 - 1952). (Photo by Topical Press Agency/Getty Images) Μαρία Μοντεσσόρι:…

Περιβαλλοντική δράση για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου Πειραιά

Περιβαλλοντική δράση για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου Πειραιά   Δήμος Πειραιά Περιβαλλοντική δράση με τη συμμετοχή παιδιών…

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία/ένας Παιδαγωγός μέσα στην τάξη | Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής Αγωγής

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία/ένας Παιδαγωγός μέσα στην τάξη Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας, Αναπτυξιακών Διαταραχών και Ειδικής…

Γιατί είναι σημαντική η Προσχολική Αγωγή;

Παρότι η σημασία κι η αναγκαιότητα της Προσχολικής Αγωγής είναι πλέον αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ακόμα ένα μέρος του…

5 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών | «Διδασκαλία στην Ελευθερία, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών»

5 Οκτωβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών | «Διδασκαλία στην Ελευθερία, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» Από το 1994 και κάθε χρόνο στις…

Η σπουδαιότητα της συνεργασίας της οικογένειας με το Σχολείο | Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη

Η σπουδαιότητα της συνεργασίας της οικογένειας με το Σχολείο | Γράφει η Χρυσή Γαμπιεράκη     Η συνεργασία οικογένειας και…

Πως εκπαιδεύονταν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα;

Πως εκπαιδεύονταν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα; Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας Η πομπή των μικρών άρκτων | Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν /…

Παιδικοί σταθμοί – ΕΕΤΑΑ: Έως αρχές Ιουνίου οι αιτήσεις – ρεκόρ με 100.000 παιδιά!

Παιδικοί σταθμοί – ΕΕΤΑΑ: Έως αρχές Ιουνίου οι αιτήσεις – ρεκόρ με 100.000 παιδιά! Πηγή: www.aftodioikisi.gr Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά…

7 Μύθοι για τις Μαθησιακές Δυσκολίες | από την Ειδική Παιδαγωγό Ιωάννα Παπανάνου

7 Μύθοι για τις Μαθησιακές Δυσκολίες | από την Ειδική Παιδαγωγό Ιωάννα Παπανάνου Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες; Οι «Μαθησιακές…